Recept meseca s TOP CHEFI – KLEMEN LAMPIČ

misc1

KLEMEN LAMPIČ: TESTENINE PO PRIMORSKO

Buzara:

  • 500g klapavic (pidoč)
  • 4 stroki česna
  • pest peteršilja
  • olivno olje 0,05 l
  • 0,4 l malvazije
  • sok 1 limone
  • 120 g krušnih drobtin

(naredimo po klasičnem receptu za buzaro na belo)

  • 250 g testenin
  • 0,1 l olivno olje
  • 2 stroka česna
  • 300 g klapavic
  • 0,7 l malvazija
  • 4 kos češnjev paradižnik
  • sok 1/4 limone
  • 80 g parmezan
  • zelišča (drobnjak in/ali koriander)

Priprava:

Testenine skuhamo al dente (na zob), jih odcedimo in rahlo prelijemo z olivnim oljem, da se ne sprimejo.

Na olivnem olju na hitro prepražimo česen, da ne zagreni in dodamo pidoče (klapavice). Na zmerne ognju jih malo popražimo in zalijemo z malvazijo. Ko se školjke odprejo in vino zavre, dodamo narezan češnjev paradižnik, zelišča, lupino limone ter, za prečudovit okus morja na krožniku, dodamo predhodno narejeno buzaro. Dodamo še kanček ljubezni (sol, poper). Ko omaka narahko vre vse skupaj posujemo s parmezanom in pokuhamo do konca, da se zgosti.

V ponev z omako dodamo testenine in vse skupaj še enkrat na kratko pokuhamo, da testenine vpijejo omako.

Testenine s priborom navijemo v obliko in položimo na ličen krožnik ter prelijemo s preostankom omake. Za lepši izgled na vrh primerno položimo par školjk ter 2 vejice drobnjaka.

Kuharsko strast je do dobra razvil v oddaji MasterChef, ampak bolj kot to ga navdušuje dejstvo, da je šele po oddaji zadihal s polnimi pljuči v kuhinji in se ji je tudi do dobra posvetil. 

V poletni festivalski sezoni ste ga lahko videli na več desetih festivalih po celi Sloveniji. Ravno v teh tednih pa se začenja nova mini kuharska serija kjer sta z Ana Marijo Mirič posnela pravo malo kuharsko nadaljevanko za katero je spisal recepte kar sam in ji pomagal tudi pri kakšni šali. 

Se pa tudi že pospešeno pripravlja na prenovo domače “NajKavarne” na obrobju Ljubljane, kjer bo v kratkem začel predstavljati svoje kuharske okuse.

Kot je že večkrat povedal se šele zdaj začne resno delo in zares upa in verjame da ga boste lahko še dolgo spremljali na njegovi kulinarični poti.

»Dober tek!