Recept meseca s TOP CHEFI – Jernej Podpečan

misc1

Chef Jernej Podpečan – Restavracija Kamin, Belvedere

Recept:  Bavette z morskimi sadeži

Sestavine:
– mešane školjke (pedoči,vongole,dondole)
– morske sadeže ( meso škampov, gamberi, hobotnica )
– šalotka, česen, peteršilj
– testenine “bavette”
– oljčno olje
– belo vino
– začimbe

.

Potek dela:
V ponvi na oljčnem olju popražimo mešane školjke (pedoči,vongole,dondole) toliko, da se školjke odprejo, zaprte školjke pa zavržemo. Pripravljene školjke nato odcedimo in tekočino prihranimo za kasneje. Školjkam spet dodamo oljčno olje in popražimo malo šalotke, nato česen in peteršilj, ter zalijemo z belim vinom in vse skupaj pokuhamo in dodamo prihranjeno tekočino od školjk, hkrati pa tudi malo ribje juhe (pazimo, ker je lahko na dnu ponve morebiten pesek iz školjk). Po cca petih minutah kuhanja, dodamo še »nežnejše« morske sadeže (meso škampov, gamberi) in predhodno kuhano hobotnico. V drugi kozici, v osoljenem kropu skuhamo »bavette« »al dente« (cca 7 minut) – lahko pa jih skuhamo tudi kar direktno v ponvi z omako in v tem primeru zalijemo z več tekočine, da se testenine pokuhajo. Proti koncu dodamo še košček masla, posolimo in dodamo malce popra.

.

.