Recept meseca s TOP CHEFI – Jaka Mankoč

misc1

JAKA MANKOČ: Panna cotta z mehkim srcem 

METIN CRUMBLE:

•  100 g moke

•  100 g masla

•  50 g sladkorja

•  100 g sveže mete

Moko, sladkor in maslo pregnetemo dokler ne dobimo žagovini pdodobno zmes v katero vmešamo na fino sesekljano meto jo postavimo na pekač in pečemo na 150 °c priblizno 10-13 min do zlatorumene barve.

 

MEHKO SRCE:

•  400 g svežih ali zmrznjenih jagod

•  100 g sladkorja

Jagode očistimo in zmiksamo v pire katerega zavremo in sladkamo po okusu. Ko je sadni pire zavrel ga vlijemo v modele ki jih ponavadi doma uporabljamo za kocke ledu in vse skupaj pustimo dobro zmrzniti.

 

PANNA COTTA:

•  300 ml smetane za kuhanje

•  200 ml mleka

•  1 vaniljev strok

•  70 g sladkorja

•  6 lističev želatine

Smetano in mleko zmešamo skupaj, razpolovimo strok vanilje ter vse skupaj segrejemo na nizkem ognju da se vanilija infuzira v zmes smetane in mleka. ( Zmes ne sme zavreti) Istočasno damo želatino namočiti v mrzlo vodo približno 5 min., ter jo vmešamo v zmes smetane in mleka. Pred sestavljanjem sladice iz zmesi poberemo strok vanilije.

 

SESTAVLJANJE:
V kozarce najprej nalijemo le 1 cm Panna cotte ter jo postavimo v zmrovalnik za 10 min da se strdi. Ko je del panna cotte strjen na njega postavimo ledeno kocko jagodnega pireja ter vse skupaj prelijemo z preostalo panna coto da prekrije jagodni pire. Pustimo v hladilniku približno 4 ure da se panna cotta strdi. Preden postrežemo na vrh posujemo crumble dekoriramo z svežimi jagodami in vejico mete.

 

Nekaj o meni:

Jaka Mankoč je preprost fant z veliko strastjo do kuhinje. Odraščal je v Kopru, kjer ga je ljubezen do morja, Istre in Krasa pripeljala v kuharske vode. Kot sam pravi, slovenska obala in morje nanj učinkujeta pozitivno, to je posebna zaljubljenost, ki jo le s težka opiše. Ta naklonjenost se pozna tudi v njegovi kuhinji, ki je kraško-istrska, s pridihom Mediterana.

Je četrti Primorec zapored, ki je zmagal v kulinaričnem tekmovanju MasterChef Slovenija. Dejstvo, da so primorski kuharji uspešni na tovrstnih tekmovanjih, ga ne preseneča, saj meni, da Primorci prenesejo  strast v vsako stvar, ki jo delajo, še posebej v kuhinjo. Žirante je navdušil z borbenostjo in vztrajnostjo, skozi tekmovanje pa je veljal za glavnega favorita občinstva, ki kuha s srcem.

Pred kulinaričnim tekmovanjem je dodatno znanje nabiral pri bivši žirantki in kulinarični mojstrici Almi Rekić, s katero sta začela pri osnovah, in veliko časa posvečala kreaciji in postavitvi krožnikov. Njegovi kulinarični začetki segajo že v otroška leta, saj v kuhinji nadgrajuje znanje, ki ga je pridobil z opazovanjem staršev in starih staršev.

Pri kuhanju daje velik poudarek na surovine in njihovo kakovost. Obožuje pripravo ribjih krožnikov, ki mu predstavljajo domačnost. Njegova najljubša sestavina je gotovo hobotnica, ki si jo je tudi tetoviral na roko.

V prihodnosti si želi ustvarjati kreativne jedi v svoji lastni restavraciji. Zelo ceni slovensko kulinariko, v svoji restavraciji bi postregel tipične slovenske jedi v privlačnejši in sodobnejši podobi.

Verjame, da kuhinja združuje ljudi in ni nič lepšega, ko ljudem narišeš nasmeh na obraz z dobro hrano. 

Dober tek!