Recept meseca s TOP CHEFI – IVICA EVAČIĆ – IVEK

misc1

IVICA EVAČIĆ – IVEK: Hobotnica na šugo “prav po domače”

Priprava za 4 osebe:

  • 1 kom hobotnica 1,2 do 1,5 kg
  • 0.5 do 1 kg mladega krompirja
  • 1 kom večja čebula
  • 1 kom česen(ena glavica)
  • 2 kom zreli paradižnik
  • 1 korenček
  • 1 do dve stebli sveže zelene
  • 1 šopek petršilja
  • sol, poper, oljčno olje, dobro belo vino, olive brez koščic, rožmarin, lovorov list, timijan, sveža bazilika

Priprava:

Očiščeno in oprano hobotnico pokuhamo v manjši količini vode dobrih 40 minut,  kateri smo dodali sveža zelišča, popra v zrnu in oljčno olje.

Med tem časom pripravimo vso zelenjavo katero v posodi na oljčnem olju po vrsti prepražimo. Začnemo s čebulo, korenasto zelenjavo, česen, olive in paradižnik, obogatimo z belim vinom, začimbami ter vse skupaj malo pokuhamo. Ko se zelenjava pretvori v dišeči šugo katerega zalivamo z vodo v kateri se je kuhala hobotnica, dodamo hobotnico in damo na počasno kuhanje da se lepo zmehča in prepoji z vsem okusi. Ko je jed gotova jo serviramo z pečenim ali kuhanim krompirjem, v kolikor ste ljubitelji polente pa z gratinirano ali kuhano polento. Na samem koncu pri serviranju jed obogatimo s svežim peteršiljem, baziliko in oljčnim oljem.

Ivica Evačić (prijatelji ga kličemo kar Ivek) je svojo kuharsko pot začel prav tukaj v Izoli leta 1989. Doma je sicer iz hrvaškega Zagorja, vendar je že kot otrok vzljubil sonce, morje in (kot jo sam poimenuje) Zemljo Istro. Obiskoval je Srednjo gostinsko in turistično šolo Izola, za tem pa se je podal na raziskovanje različnih področij v gostinstvu in turizmu.

Leta 2003 je prevzel vodenje Restavracije Hotela Marina ter jo dvignil na novo raven. Z veliko vztrajnostjo in zagnanostjo je dosegel to, kar so mnogi smatrali za nemogoče. Penzionsko restavracijo je spremenil v vrhunsko a la carte gastronomsko destinacijo. Svoj uspeh pripisuje tudi lokalnim dobaviteljem, ki so ga vsa ta leta oskrbovali z najboljšimi surovinami – ter seveda odlični ekipi, ki mu je zaupala in je sledila njegovi viziji.

Njegov pristop je trajnostno naravnan, saj že od samega začetka svojega delovanja prisega na lokalno, sezonsko in domače. Največja pohvala za njegovo delo in obenem najboljša reklama za restavracijo pa je zagotovo zadovoljstvo gostov, ki se vedno znova radi vračajo.

Skratka, pristnost, domačnost in ljubezen do Istre so osnovne sestavine, ki Iveka vodijo k ustvarjanju nepozabnih gurmanskih doživetij.

»Dober tek!