Recept meseca s TOP CHEFI – Hajrudin Karajković (RUDI KUHAR)

misc1

HAJRUDIN KARAJKOVIĆ – RUDI KUHAR:  SPOMLADANSKI KROŽNIK ZA GURMANE

Spomladanski krožnik za prave gurmane

 

Za pripravo jedi  potrebujemo:

  • 60 dag tune
  • 1 zreli  avokado
  • 120 g bučk
  • 120 g korenja
  • 120 g zelena gomolj
  • 2 limone
  • 15 g soli
  • 5 g belega popra
  • 1 ščepec čilija
  • 1 dcl olivnega olja
  • 20g pinjol
  • 15 g  mešanih provansalskih zelišč, bazilika, majaron, rožmarin, timijan, lovorov list in bazilika
  • 5 g sezamova semena

Tunin file operemo pod tekočo hladno vodo in jo osušimo z papirnato brisačo.
Tuno zrežemo na 4 kolobarje -solimo-popramo in pokapamo z limoninim sokom, ter jo premažemo z olivnim oljem . Zunanji del (rob)- tune povaljamo v mešanico provansalskih zelišč in sezama. Na segreti ponvici-gradeli jo pečemo približno 2 minuti z obeh strani da dobi lepo zlato barvico. Tuna je bolj suha zato jo pečemo medium da ohrani sočnost.

Sotirana sveža zelenjava: 
Zelenjavo operemo in jo narežemo na julijen trakce ter jo solimo. Vse skupaj sotiramo-prepražimo na olivnem olju približno 6-7minut.

Osvežilna Guacamole omaka – krema.
Avokado olupimo, razpolovimo in odstranimo koščico. Narežemo na manjše koščke in ga damo v manjšo posodico ter ga z paličnim mešalnikom zmešamo. Po okusu solimo, popramo, damo mal čilija ter limoninega soka in vse skupaj premešamo.

Serviranje
Na krožnik najprej damo žlico Guacamole omake ter jo po želji nanesemo na krožnik -nato dodamo kupček predčasno pripravljene zelenjave na katero položimo popečene fileje tune in posujemo z popečenimi pinjoli…vse skupaj dekoriramo po želji in pokapamo z olivnim oljem.

Hajrudin je kuhar z dolgoletnimi izkušnjami, je ljubitelj mediteranske kuhinje. V njegovi kuhinji morajo biti prisotne vse mediteranske začimbe, najraje pa imam rožmarin in baziliko, tudi zlata kapljica domačega olivnega olja mora biti prisotna kakor tudi malvazija. Je velik  ljubitelj morske hrane, zato jo najraje pripravlja. Veliko let  je delal v dobrih restavracijah kot vodja kuhinje. Imel je čast kuhati za tedanjega predsednika države Milana Kučana, kakor tudi za Danila Türka. Nekaj časa je sodeloval z enim svetovno znanim in najvidnejšim  kuharskim mojstrom kot je Jože Oseli kar si šteje v čast.

»Dober tek!