Recept meseca s TOP CHEFI – Erik Črnigoj

misc1

ERIK ČRNIGOJ: Valentinova sladica 

BAVARSKA KREMA Z MALINO, MANDLJEVIM DROBLJENCEM MLEKA IN SOLI, JOGURTOVIM SPONGE BISKVIT

BAVARSKA KREMA

• 1 liter mleka
• 10 rumenjakov
• 200 g sladkorja
• 1 vaniljin strok
• 20 g želatine
• 1 kg stepene smetane
• 50 g vaniljin sladkor

skoraj vse mleko zavremo z vaniljo in sladkorjem, v posodici zmešamo rumenjake in ostanek mleka. stresemo v vroče mleko in mešamo do 82 stopinj…. ohladimo. med ohlajanjem dodamo namočeno želatino. na koncu primešamo stepeno smetano. 

 

MALINOV GEL

• 1 kg pireja maline
• 200 g sladkor
• 4 g agar agar

vse surovine zavremo, ohladimo in zmiksamo v gladko svetlečo gel strukturo

 

JOGURT SPONGE

• 400 g beljaki
• 60 g sladkor Beli kristal
• 110 g jogurt
• 120 g Mandljeve moke
• 75 g moka T 500
• 5 g Citronska kislina

vse sestavine zmiksamo skupaj  v  termomikserju, precedimo, damo v sifon. Napolnimo z dvema bombulama, ter pustimo 30 minut počivati. Maso nabrizgamo v lonček in pečemo 30 sekund na full programu mikrovalovke.

 

DROBLJENEC MLEKA, MANDLJEV  IN SOLI

• 200 g Mleko v prahu
• 200 g moka T500
• 200 g mandljev
• 300 g maslo
• 50 g sladkor Beli kristal
• 10 g soli
• 1 g Bele barve

Maslo zmehčamo in umešamo ostale surovine … damo počivati v hladilnik ter po 30 minutah lepo naribamo na peki papir. Pečemo 10 do 15 minut na 160 stopinj odvisno od peči.

 

BISKVIT Z MANDLJI IN MEDOM

• 8 kom jajca
• 300 g Mandelj moka
• 100 g moka T 500
• 80 g masla
• 270 g beljakov
• 400 g sladkor Kristal beli
• 100 g med

Mandlje in moko presejemo skupaj. Beljake in sladkor stepamo v sneg. Maslo raztopimo skupaj z medom, dodamo rumenjake. Vse sestavine narahlo zmešamo skupaj, namažemo na peki papir ter pečemo 6 minut na 200 stopinj.

 

Nekaj o meni:

Sem ERIK ČRNIGOJ, star 33 let in doma iz Kopra. Trenutno sem vodja slaščičarne v novogoriškem Hitovem casinoju in hotelu  Perla. Vodim ekipo 12 enkratnih slaščičarjev. 5 let sem že član slovenske kuharske reprezentance in dobitnik številnih odličij, bil sem bronasti na olimpijadi v Erfurtu in na svetovnem prvenstvu v Luxemburgu. Sem tudi večkratni dobitnik zlate medalje na gostinsko turističnem zboru. Zelo rad delam svoje delo, predvsem pa odkrivam nove okuse in kombinacije, skratka všeč mi je dinamika poklica.

 

Dober tek!