Recept meseca s TOP CHEFI – Dušan Veršec

misc1

DUŠAN VERŠEC:  Krompirjev kolaček s kranjsko klobaso in omako rdeče paprike

 

Krompirjev kolaček s kranjsko klobaso

Sestavine (za 4 osebe):

  • 0,25 kg kranjske klobase
  • 0,40 kg kuhanega krompirja
  • 0,15 kg ostre moke
  • 0,15 kg ribanega trdega sira
  • 4 jajca
  • sol
  • poper
  • sekljan peteršilj
  • muškatni orešček
  • oljčno olje

Priprava:

Krompir skuhamo, ga olupimo, naribamo, mu dodamo rumenjake in premešamo. Iz beljakov stepemo trd sneg, ki smo mu dodali ščepec soli. Rezance kranjske klobase začinimo in dodamo h krompirju. Moko vmešamo v sneg iz beljakov.

Vse skupaj premešamo v gladko maso ter jo damo v pomaščene modelčke, v silikonske ali aluminijaste. Pečemo na temperaturi 170 stopinj cca 25-30 minut.

 

Omaka rdeče paprike

Sestavine (za 4 osebe):

  • 0,25 kg rdeče sveže paprike
  • 0,2 l sladke smetane
  • 0,1 l beli balzamični kis
  • sol
  • poper
  • ščepec sladkorja
  • sveža zelišča
  • voda ali goveja juha
  • oljčno olje

 Priprava:

Papriko očistimo, razrežemo na večje kose in popečemo na olju. Pečeno papriko preložimo v posodo in pustimo pokrito 10 minut.  Nato papriko olupimo in jo damo v kozico. Zalijemo z vodo ali govejo juho ter kuhamo približno 5-10 minut. Dodamo prevreto sladko smetano, kuhamo kakšno minuto ter vse skupaj zmiksamo v gladko gostljato omako ter začinimo. Na ogret krožnik estetsko razporedimo omako, dodamo krompirjeve kolačke ter dekoriramo s svežimi zelišči.

»Dober tek!

 

Dušan Veršec se je šolal na Srednji gostinski šoli v Celju, v času službovanja pa se je tudi stalno strokovno izpopolnjeval, tako doma kot tudi v tujini. Imel je priložnost sodelovati s številnimi velikimi kuharskimi mojstri.

V več kot 30 letih je bil kot šef kuhinje zaposlen v raznih gostinskih podjetjih in hotelih. Osnov stroke se je naučil v hotelu Evropa Celje, izpopolnjeval pa v več slovenskih hotelih, z vrhunsko mednarodno kuhinjo pa se je srečal npr. v Haagu, v Celovcu in na Hvaru.

Sodeloval je na več tekmovanjih doma in v tujini in prejel številna priznanja in nagrade. Posebej v lepem spominu ima prvo zlato medaljo, osvojeno l. 1989 na gostinsko-turističnem zboru v Rogaški Slatini. 

V zadnjih letih je aktiven v Društvu kuharjev in slaščičarjev Slovenije, posveča pa se tudi promociji kuharske stroke med mladimi, na izobraževanjih in kot sodnik na tekmovanjih.

Od leta 2015 deluje tudi kot član in sodnik v organizaciji SKMER – šefi kuhinj mediteranskih in evropskih regij, ki ima svoj sedež v Splitu. Letos je bil imenovan za ambasadorja SKMER za Slovenijo.