Recept meseca s TOP CHEFI – Boštjan Palčič

misc1

Chef Boštjan Palčič – kulinarični promotor, Gastrofuzija d.o.o.

.

.

Sestavine za zelenjavno zloženko:

•  3 Zelene bučke
•  2 Rdeči papriki
•  2 Zeleni papriki
•  2 Rumeni papriki
•  2 Jajčevca
•  1 Rdeča redkvica
•  ½ Zelene
•  Oljčno olje
•  Sol
•  Poper
•  Rožmarin
•  Sveža bazilika
•  Majoneza

Priprava:
Vso zelenjavo narežemo na enako debele lističe. Solimo, popopramo in na hitro popečemo na vročem olivnem olju. Vso zelenjavo zložimo po plasteh v pekač. Dodamo še rožmarin, pokapamo z dobrim oljčnim oljem in damo v pečico. Pečemo cca.15 minut na 200 stopinj. Proti koncu pečenja, pečico nastavimo na največjo moč in vključimo samo zgornje pečenje, da dobimo lepo hrustljavo zgornjo plast.

.

Sestavine za pesin namaz:

•  4 srednje veliki gomolji rdeče pese
•  3 stroki česna
•  1 vejica rožmarina
•  3 žlice olivnega olja
•  1 pest orehovih jedrc
•  2 žlički balzamičnega kisa
•  120 g feta sira
•  2 ščepca soli
•  2 ščepca sveže mletega popra

Priprava namaza:
Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija. Pesine gomolje dobro operemo in očistimo. Odstranimo vse korenine in odrežemo vrhnji del z listi. Očiščene gomolje razporedimo po pekaču. Dodamo še nekaj celih česnovih strokov ter vejico rožmarina. Vse skupaj prelijemo z olivnim oljem ter začinimo s sveže mletim poprom in soljo. Dobro premešamo in pečemo v ogreti pečici 40 do 50 minut oziroma toliko časa, da se pesini gomolji povsem zmehčajo. Gomolji so pečeni, ko lahko ozek nož brez težav potisnemo vanje. Pečene gomolje najprej ohladimo, nato pa jih olupimo in narežemo na manjše kose, ki jih stresemo v kuhinjski mešalnik. Dodamo še orehova jedrca, balzamični kis in feta sir. Vse skupaj gladko zmiksamo. Namaz poskusimo in po želji dodatno začinimo s poprom in soljo. Pripravljen namaz pred uporabo dobro ohladimo v hladilniku. Shranimo ga v tesno zaprtih posodicah ali kozarčkih za vlaganje.

.

Sestavine:

•  1 šop sveže bazilike
•  100g majoneze
•  Sol
•  Poper

Priprava:
Vse skupaj damo v sekljalnik in mešamo toliko časa, da dobimo gladko strukturo.

.

Sestava krožnika:
Vse komponente zložimo na krožnik. Krožnik lahko okrasimo še z svežo rdečo redkvico in svežo baziliko.

.