Recept meseca s TOP CHEFI – Blaž Habjan

misc1

Blaž Habjan: ČOKOLADNE SANJE

MANJARI KREMA
• 50 g jajc
• 20 g rumenjakov
• 4 g želatine
• 250 g tekoče čokolade – kremo lahko pripravimo iz temne, svetle ali bele čokolade
• 540 g stepne smetane

Postopek  priprave:

Čokolado nad soparo stopimo. Stepemo smetano, ki naj ne bo preveč trdo stepena ter namočimo želatino v hladno vodo.

Nad soparo jajce in rumenjake stepemo, da narastejo v nežno peno. Ko narastejo pa vanje damo ožeto želatino da se stopi, nato dodamo čokolado, in na koncu stepeno smetano. Zmes nežno premešamo in damo v željen model da se strdi.
Krema je pripravljena.

GLAZE:
• 60 g smetane
• 70 g voda
• 90 g sladkorja
• 4 liste želatine

Postopek  priprave:

Liste želatine namočimo v hladno vodo.Smetano, vodo in sladkor damo v posodo in zavremo. Ko zmes zavre odstavimo z plina, damo v zavreto smetano sladkor in vodo, dobro ožeto želatino, ter pomešamo da se popolnoma razpusti. Nato lahko to zmes obarvamo poljubno z živilsko barvo, sam pa priporočam da jo obarvamo z barvo za čokolado ali maščobno topno barvo.

Ko zmes obarvamo jo dobro z paličnim mešalnikom premešamo in glaze je pripravljen za prelivanje.

Glaze si lahko pripravimo dan prej, ga damo v hladilnik da se strdi, nato pa približno količino ki jo potrebujemo, stopimo v mikrovalovni pečici in prelijemo sladico.

NEKAJ O MENI:

Sem BLAŽ HABJAN, prihajam iz Celja, kjer sem tudi obiskoval srednjo šolo za gostinstvo in turizem po končani srednji šoli me je pot peljala po Slovenji kjer sem delal na različnih področjih v kuhinji zase lahko rečem da sem univerzalni kuhar, saj delam od hladne jedi pa vse do sladic, tudi veganska kuhinja mi ni tuja trenutno sem zaposlen v podjetju Borbona d.o.o. kot vodja cateringa za kuhinjski del in vodja slaščičarne.

Zelo rad tekmujem predvsem zato, da se osebno razvijam v kulinariki, prejel sem več nagrad in priznanj, med njimi tudi:

2008 – ZLATA MEDALJA NA KUHARSKIH OLIMPIJSKIH IGRAH V ERFURTU IZ KULINARIČNE ARTISTIKE

2010 – ZLATA MEDALJA NA SVETOVNEM PRVENSTVU V LUKSEMBURGU IZ KULINARIČNE ARTISTIKE

2012 – ZLATA MEDALJA NA KUHARSKIH OLIMPIJSKIH IGRAH V ERFURTU IZ KULINARIČNE ARTISTIKE

 

Dober tek!