Recept meseca s TOP CHEFI – Antonija Trendov

misc1

ANTONIJA TRENDOV:  KREMA KATALANA Z JANEŽEM

Recept:

SESTAVINE za 4 porcije:

  • 500ml mleka
  • 4 rumenjaki
  • 100gr sladkorja
  • 1 limona
  • zvezdasti janež – 4 zvezdice
  • 25gr koruznega škroba
  • različni posipi primerni za flambiranje – sladkor, cimet, muškatni oreh.

V majhni skodelici raztopimo šrkob z malo mleka. Pustimo ob strani.
Naribamo limonino skorjo.
V kozico zlijemo preostanek mleka, mu dodamo naribano skorjo limone, polovico sladkorja in zvezdasti janež.
Mleko skupaj z ostalimi sestavinami prevremo in občasno mešamo, da se stopi sladkor. Nato odstranimo z ognja in precedimo skozi gosto sito.
V drugi posodi zmešamo rumenjake in preostali sladkor v gladko maso, ki ji dodamo raztopljen škrob in vse skupaj dobro zmešamo.
Zmesi jajc, sladkorja in škroba dodamo mleko. Mleko dodajamo počasi, da nam jajca ne zakrknejo. Ves čas mešamo z metlico in potem prelijo nazaj v kozico.
Kozico postavimo na ogenj in med mešanjem zavremo. Kuhamo 2 minuti in odstavimo z ognja. Krema je mehka in gladka.
Še toplo kremo nadevamo v skodelice in pustimo na zraku, da se ohladi. Šele nato jo damo v hladilnik, ker se bo dokončno strdila.
Pred serviranjem posipamo s sladkorjem in ostalimi dodatki po želji ter flambiramo.

Antonija Trendov je  po poklicu kuharica. Srednjo gostinsko poklicno šolo je obiskovala v Izoli kot štipendist Hotelov Morje v Portorožu. Trenutno  je zaposlena kot kuharica v Villi Andor, kjer so ji ponudili možnost napredovanja in nadgradnjo njenega  znanja.

 

»Dober tek!