Recept meseca oktobra s CHEFI – Erik Batagelj

misc1

ERIK BATAGELJ:  Biftek z zlatom ter gamberi

Biftek z zlatom/gamberi v mandljevi skorji/sol črnega česnika/
Česnikova krema/čips sladkega krompirja

Sestavine:

  • 220 g govejega fileja
  • 2 g zlatega prahu
  • Sol črnega česnika ali solni cvet
  • 20 g masla
  • 3 kom gamberov
  • 100 g nasekljanih mandljev
  • 1 jajce
  • 100 g moke
  • 200 g česnika
  • 50 g masla
  • 0,5 dl smetane
  • 1 kom sladkega krompirja

Priprava:

V vročo ponev z malo olja položimo biftek ter ga pečemo na vsaki strani približno 5 min oz do središčne temperature od 50-55 stopinj. Tik pred koncem v ponev položimo maslo ter ga konstantno polivamo z raztopljenim maslom vsaj 30 sekund. Nato ga počivamo vsaj 5-10 min. pred serviranjem ga solimo s črno soljo ali navadnim solnim cvetom ter ga potresem z zlatom.

Gambere očistimo ter jih solimo nato jih spaniramo v moki, jajcu ter mandljih. Gambere ocvremo v vročem olju do zlatorumene barve.

Za česnikovo kremo najprej olupimo ves česnik ter ga kuhamo v vreli vodi približno 30 min nato ga precedimo ter vse skupaj ponovimo vsaj 3x da česnik postane nežnejšega okusa. Ko končamo česnik solimo dodamo sol, maslo in smetano ter s paličnim zmiksamo v kremo. Za bol kremasto in rahlejšo kremo damo skozi cedilo celotno kremo.

Za čips najprej sladek krompir dobro operemo ter ga kar skupaj z olupkom narežemo na mesoreznico na tanke rezine ter ga v vročem olju cvremo približno 30 sekund na vsaki strani. Ko ga poberemo ven ga položimo na servieto ter ga solimo in pustimo da se ohladi.

»Dober tek!

 

Že od malega ga  je  veselilo  kuhanje.

Vpisal se je na BIOS v Šempetru na program gastronom hotelir. Prve svoje začetke kulinarike je  imel v hotelu Sabotin kjer se je naučil  vse osnove kuhanja.

Nato se je zaposlil za kuharja v restavraciji Pikol kjer je kuhal  predvsem  z ribami.

Med delom v Pikolu je dobil priložnost se izobraževati v Monsteri bistro pri chefu Binetu Volčiču in njegovi ekipi, kjer se je  naučil novih kuharskih mojstrovin.

Sedaj je zaposlen v gostilni Termika kjer ustvarjajo nove ter drugačne menije, ker želijo da navdušijo vsakega gosta da začutijo njegovo strast in veselje do tega poklica na njegovem krožniku.

Želi si kombinirati več različnih vrst kuhinj ter več različnih sestavin. Njegova zanimiva ideja je sladica s tartufom.