Recept – Krompirjevi štruklji v teranovi omaki s suhimi slivami

misc1

Gastrogurman klub gurmanov skarucna ozka napovednik

Sestavine:

  • Krompir
  • Ostra bela moka
  • Jajca
  • Sol
  • Drobtine
  • Maslo
  • Sladkor
  • Teran
  • Meta
  • Muškatni orešček
  • Cimet
  • Čili
  • Suhe slive

Gastrogurman.si - recept klub gurmanov skarucna - krompirjevi struklji ozka

Postopek
.
.
Testo za štruklje:.
Neolupljen star krompir operemo in ga (neolupljenega) kuhamo do mehkega, nato ga ohladimo, olupimo in pretlačimo.
Pretlačenemu krompirju dodamo ostro belo moko, sol in jajca. Vse skupaj na hitro pregnetemo in zvaljamo v 3mm do 5mm debelo testo.
.
.
Nadev:
Medtem ko se kuha krompir, na suho in zelo počasi prepražimo drobtine, dokler niso lepe zlato rumene barve. Nato jih ohladimo do mlačnega in šele takrat dodamo maslo in premešamo. Nadev na tanko namažemo čez razvaljano testo.

Štrukelj zvijemo v rolado, nato ga zavijemo še v alu folijo, ki smo jo predhodno potrosili z drobtinami (da se rolada nanjo ne sprime). Štrukelj kuhamo v vodi na zmernem ognju približno 35 min.
.
.
Polivka (pripravljamo med tem, ko kuhamo štruklje)
Sladkor pražimo do karamela. Med praženjem konstantno mešamo. Nato zalijemo z malo vode, da se sladkor ohladi.
Prelijemo s teranom, dodamo krušne drobtine, da se omaka malo zgosti in počasi kuhamo na malem oknu.
Začinimo z meto, muškatnim oreščkom, cimetom ter čilijem.
V posebni ponvi v vodi skuhamo suhe slive, nato jih razkoščičimo ter dodamo v teranovo omako.

Ko je štrukelj kuhan ga vzamemo iz vode, odvijemo alu folijo in razrežemo na 3 cm debele kose. Te potem serviramo na krožniku ter prelijemo s teranovo polivko in suhimi slivami.

Gastrogurman.si - recept klub gurmanov skarucna - krompirjevi struklji