Pogovor z izjemnim mladim kuharjem, Filipom Matjažem

misc1

gastrogurman filip matjaz vmesna

Na lep sončen zimsko – pomladni dan v februarju smo Filipa Matjaža zmotili med prav tam,
kjer je najraje, v kuhinji restavracije Tomi v Portorožu. Mlademu kuharju, članu slovenske
mladinske reprezentance se že v očeh vidi, da je srečen v tem kar počne. In prav zato smo ga
povabili k pogovoru z nami, seveda je bil takoj za sodelovanje.

Povedal nam je, da z veliko strastjo svoj čas posveča gostinstvu in turizmu. Odrasel je v okolju,
v katerem so vedno stremeli k odličnosti in razvoju. Prav zaradi domačega okolja, malce pa seveda
tudi zato, ker prihaja iz turističnega kraja, se je Filip odločil za univerzitetni študij turizma na
Turistici v Portorožu. Študij uspešno zaključuje, njegov hobi – kuhanje, kot pravi, pa je postal
njegov način življenja.

Filip, kaj je tisto, kar te je prepričalo, da svoj čas posvetiš prav kulinariki?
Odraščal sem v stiku z gostinstvom in hotelirstvom, v družini, ki ima te stvari že v krvi, zato ni nič
čudnega, da sem tudi sam pristal v teh vodah, ki so mi iz dneva v dan bolj všeč in pri katerih odkrivam
nove razsežnosti. Starši so me od nekdaj spodbujali in mi nudili izvrstne pogoje za razvoj. Lahko bi
rekel, da sem bil slišan, kljub temu, da so imeli doma vedno polne roke dela. Vse se je začelo kot
neke vrste hobi. Kuhal sem vedno rad, najprej za domače, nato pa sem se poskusil tudi v tisti pravi
kuhinji, kjer običajno ni tako, kot si predstavljajo tisti, ki kuharije niso poskusili, a se tega nisem
ustrašil. V kulinariki moraš vedno iskati nove možnosti, izzive, ki te izpolnjujejo in izgrajujejo. Tako
lahko prebrodiš tudi tiste najbolj naporne dneve, ki jih v gostinstvu ni malo. Torej, ta neskončna
paleta možnosti, ki ti jih kulinarika ponuja, je bilo tisto, kar me je prepričalo, da sem začel vlagati
čas v kuharijo.

Pred kratkim ste se z Mladinsko nacionalno kuharsko reprezentanco Slovenije
vrnili iz kuharskega sejma Intergastra v Stuttgartu, od koder ste prinesli tri srebra.

Biti član mladinske ekipe je zagotovo nekaj, na kar sem zelo ponosen. S fanti (Matic Bergant,
Rožle Brelih, Marko Magajne in Sebastjan Plevčak, pa tudi nekdanjim kapetanom ekipe Mojmirjem
Šiftarjem) se odlično razumemo in sodelujemo, kar se je pokazalo tudi na Intergastri, kjer smo se
dobro odrezali. V vseh treh disciplinah; razstava hladne slavnostne plošče za 8 oseb, razstava
restavracijskih sladic ter razstava inovativnih krožnikov hladnih in toplih jedi, smo prejeli srebro.
Seveda je pred nami še kar nekaj dela – treningov, da bomo popolnoma zadovoljni in bomo tako
suvereno nastopili na osrednjem tekmovanju oktobra, kuharski olimpijadi v Erfurtu. Že konec
aprila nas čaka nacionalno tekmovanje v Budvi v Črni Gori, nato Gostinski zbor tukaj v Sloveniji,
zagotovo pa bomo imeli tudi nekaj uradnih treningov izven tekmovanj, ki nam bodo omogočili,
da bomo jedi še izboljšali.

Pred vrati je Teden restavracij. Kako gledaš na tovrstne dogodke?
Vsakršni dogodki, ki spodbujajo kulturo prehranjevanja in pitja so dobrodošli. Teden restavracij
je eden takšnih dogodkov, ki zagotovo spada v to skupino. Menim, da je zadeva dobro zasnovana,
saj restavracije dobijo priložnost, da se predstavijo in pridobijo nove »jedce«, če se lahko pošalim.
V restavraciji Tomi bomo teden obarvali morsko, kot se spodobi. Stremimo pa tudi k obujanju istrskih
jedi. V tem vidimo velik izziv, ki se ga da še razvijati in postaviti na visok kulinarični nivo.

Kakšni so tvoji načrti za prihodnost?
Z ekipo restavracije Tomi in oštarije Portorož si želim izpolniti cilje, ki smo si jih zastavili. Kot že
omenjeno, bi radi obudili istrsko kulinariko in jo približali sodobnim kulinaričnim trendom. Mnenja
sem namreč, da mora vsak kuhar vlagati v svoje znanje in se nenehno izpolnjevati in slediti kulinaričnim
trendom, pri tem pa ne sme pozabiti na tradicijo svojega okolja. Lokalne sestavine so namreč ključne
za svežino in kakovost jedi. Pred nami pa je še en zanimiv dogodek – Good France. Na prvi dan pomladi
bomo skupaj s še tisočimi restavracijami iz vsega sveta kuhali jedi na francoski način. V Sloveniji bo
tak meni pripravljalo 12 restavracij, vključno z nami.
Konec meseca pa me boste lahko prvič srečali tudi na Odprti kuhni v Ljubljani. Poleg teh bližnjih ciljev
ostaja še veliko želja, vse pa so povezane s kulinariko.

Filip, za tvoj čas ter pogovor z nami se najlepše zahvaljujem, prepričan pa sem da nas bo sedaj za našo
ekipo slovenske mladinske reprezentance navijalo še več ljudi. Čestitke za dosedanje uspehe in seveda
dobre želje za naprej.

gastrogurman filip matjaz spodaj
( fotografije: Filip Matjaž osebni arhiv )