Na kavi pri Tomiju Pance, aktualnim zmagovalcem v pripravi in postrežbi kave

misc1

Letošnji, 64. Gostinsko turistični zbor Kranjski Gori si bo Tomi Pance za vedno zapomnil, saj je na tekmovanju v pripravi in postrežbi kave dosegel največje možno število točk ( 100,00 ) in tako zaslužil zlato priznanje in zlato medaljo. Na tekmovanju je poleg popolne in brezhibne priprave ter postrežbe treh espressov in treh cappuccinov, sodnike prepričal tudi z lastno kreacijo – kavo, ki jo je poimenoval »Lounge Caffè«.

Tomi Pance z zmagovalno kavo

.
Tomija smo seveda obiskali tam, kjer praktično vsak dan ustvarja kreacije iz kavnih napitkov – to je v Novogoriški Perli in sicer v kavarni Dolce Vita. Preden nam je pokazal postopek priprave zmagovalne kave, smo se zapletli v prijeten in sproščen pogovor, skozi katerega smo izvedeli veliko novega o pravilni pripravi kave, o pripravah na tekmovanje (katerega se je letos udeležil tretjič), ter od kje je dobil idejo za svojo zmagovalno kavno kreacijo.
.

Tomi Pance med razlago od kje je črpal ideje za recepturo zmagovalne kavne kreacije

Pred tremi leti sem se tekmovanja udeležil prvič, bil sem tudi prvi iz skupine Hit, ki se je udeležil takega tekmovanja, zato takrat še nisem vedel kaj me čaka in kako naj se dobro pripravim na tekmovanje, posledično je bila tudi moja kavna kreacija pač takšna kot je bila“, nam razlaga Tomi; “vendar sem klub temu dosegel krasen rezultat, srebrno priznanje ( 91,66 točke ). Za tekmovanje v lanskem letu sem se znal že bolje pripraviti, bolj sem poznal sistem tekmovanja, imel sem več izkušenj, pripravil boljšo kavno kreacijo in s skoraj popolnim nastopom dosegel prvo mesto in zlato priznanje ( 99,33 točke )”. Da pa je bil Tomijev letošnji nastop čisto popoln, priča rezultat – idealnih 100,00 točk, kar mu seveda nariše nasmeh na obraz in skromno pripomni: “letošnja kavna kreacija “Lounge Caffè” je plod dela in sodelovanja ekipe Hita, veliko so mi pomagali z nasveti pri spajanju okusov ter podporo iz strani sodelavcev in nadrejenih. Je pa res, da sama kavna kreacija ni tako pomembna kot to da se pripravi in postreže kavo skozi niz pravilnih postopkov, ki jih ocenjevalci na tekmovanju skrbno opazujejo in točkujejo. Eden od sodnikov mi je zaupal, da ga je pozitivno presenetilo prav to, da je bilo videti kako vse postopke od čiščenja, spuščanja vode, pare…delam usklajeno s pravilno motoriko in naravnimi gibi, kar naredi nastop brezhibnejši. Pri točkovanju vsaka malenkost šteje.

Na vprašanje, koliko kav je do sedaj že pripravil, da je razvil brezhiben ples za espresso strojem, nam pove: “vsakodnevno na delu pripravim tudi do 400 kav, potem so tu še vsi treningi in učenje postopkov…to delo moraš imeti res rad, kar se seveda pozna na koncu pri rezultatu – skodelici kave”

Seveda nas je zanimalo, ali se bo tekmovanja udeležil tudi naslednje leto, nam je v smehu odvrnil: “pravijo da ko dosežeš vrh, moraš nehati…sicer pa še ne vem, se nisem še odločil. Pustimo se presenetiti.“, morda pa bo Tomi prihodnja leta svetoval in pomagal svojim sodelavcem v Hitu do boljših uvrstitev na tekmovanjih.

Kako je nastala kava “Lounge caffè”?
“Za letošnjo kavno kreacijo sem želel, da bi sodnike resnično osupnila, dobesedno “sezula”, zato sem se iskanja navdiha lotil tako, da sem si najprej zamislil vizijo oziroma ambient, kje bi se ta kava pila – lounge bar z zatemnjenimi stekli, atmosfera pritajene svetlobe, vonj po cigarah ter uglajenega gospoda s kravato, ki pije konjak…in iz tega izhajal pri spajanju okusov kave, dekoracije in same priprave. Pri izdelavi recepture so mi z nasveti veliko pomagali sodelavci tukaj, v Perli. Dal sem izdelati posebne lesene pladnje, izbrati je bilo treba ustrezne kozarce, naredili smo čokoladne cigare s solnim cvetom…in tako je nastala popolna, zmagovalna kombinacija kavnega napitka, ki je prepričala sodnike” 

Alen Šraj (vodja F&B v Hitu), Tomi Pance ( Kavarna Dolce Vita ), Jaka Žnidaršič ( Gastrogurman.si )

Receptura “Lounge caffè”:

  • 1 cl flambiran Grand Marnier
  • 7 cl mleko
  • 1/3 limonine trave
  • espresso

Dodatki: mlečna čokolada s solnim cvetom

Zmagovalna kava Lounge caffè je od danes dalje na voljo tudi v ponudbi kavarne Dolce Vita v novogoriški Perli, zato vam toplo priporočam, da si vzamete čas in jo pridete poizkusit. Popeljala vas bo v lounge atmosfero, omamna aroma kave in konjaka s pridihom rahle svežine limonine trave vam bo vsekakor ostala v spominu še dolgo časa.   

.

Besedilo:Jaka Žnidaršič
Fotografije: Jadigi3