Predstavljamo mladega kuharja Mateja Zupančiča

misc1

Gastrogurman - Kuhar Matej Zupancic ozka

Klub temu da Matej Zupančič šteje šele 17 let, postaja vedno bolj znano ime na slovenskem zemljevidu kulinarike in kuharkih tekmovanj. Dijak Srednje šole za gostinstvo in turizem med svoje uspehe lahko po novem prišteje tudi 2. mesto v kategoriji Junior, na mednarodnem kulinaričnem festivalu v Kranjski gori. Vsi pa Mateja zagotovo poznamo kot tekmovalca v priljubljenem kuharskem showu – MasterChef Slovenija.  Pri portalu Gastrogurman smo se odločili, da vam obetajočega kuharja pobližje predstavimo.

Gastrogurman - Kuhar Matej Zupancic MasterChef

Hitrih 5 za Mateja:
1.       Najljubše sestavine?
Maslo, polenta, ajda, sladkor, sol.

2.       Nepogrešljiv pripomoček v kuhinji brez katerga bi bilo življenje bolj zakomplicirano?
Nož, čistilna karta.

3.       Zadnja kuhinjska pogruntavščina?
Ajdov creme brulee.

4.       Najbolj uporaben kuharski nasvet, kar ste jih kdaj prejeli in od koga?
Pazi, da bodo okusi vedno naravni. Janez Bratovž

5.       Kako bi vnovčili svojo zmago na tekmovanju MasterChef?
Denarja ne bi zapravil ampak privarčeval, za odprtje lastne restavracije.

Gastrogurman - Kuhar Matej Zupancic MasterChef b     Gastrogurman - Kuhar Matej Zupancic MasterChef a

In še 5 bolj konkretnih:

1. Če bi imela sedaj pogovor za zaposlitev, kako bi se opisal v nekaj stavkih?
Sem Matej Zupančič, prihajam iz okolice Ljubljane. Moja življenska in poklicna pot je še v čistem začetku. Ker vem da so naložbe v znanje dolgoročne in da bo pot do mojega cilja še dolga in trnava, se skušam iz vsakega problema in iziva naučiti čim več. Trenutno sem dijak na Srednji šoli za gostinstvo in turizem v Ljubljani in obiskujem 3. letnik, štiri letnega programa. Do sedaj sem se udeležil dveh Gostinsko turističnih zborov, na obeh sem tekmoval v kategoriji magic box kuharji profesionalci do 23 let. 1 leto sem dosegel drugo mesto in srebrno medaljo. Lani pa sem prav tako zasedel drugo mesto in srebrno medaljo, s tem uspehom pa sem se uvrstil še na pripravo sladice, kjer pa sem osvojil zlato medaljo.

2.Kako gledate na poklic kuharja v profesionalnem smislu? Je to težak poklic?
Kuharski poklic je težak in zelo zahteven, zato ga moraš imeti res rad, da lahko zdržiš vse napore in pritiske. Ampak ni vse samo težko, jaz v kuhinji zelo uživam, še posebaj takrat ko je veliko dela in malo “zaplavam”. Zelo pa je pomebno da se tudi kolektiv in vsi sodelavci med seboj dobro razumejo, saj skupaj preživijo praktično cele dni. Moje življenske sanje so da bom enkrat lahko chef svoje vrhunske restavracije, nekje v Sloveniji. In vedno ko mi zmanjka elana in začnem razmišljati, če je vse to res potrebno, imam jasen odgovor in cilj zato nikoli ne bom obupal.

3.Ali so kuharska tekmovanja pomembna na poklicni poti kuharja?
Tekmovanja so vedno dobrodošla in so zelo dobra izkušnja. Na tekmovanjih dobiš veliko novih znanj in poznanstev, ki ti v svetu kulinarike vedno pridejo prav. Na uspeh v Kranjski Gori sem zelo ponosen, a  ob uspehih ali porazih želim ostati skromen in trdno na realnih tleh.

4.Kje se vidite v prihodnost, kakšni so vaši načrti?
V prihodnosti se vidim veliko v tujini, kjer se želim učiti od top kuharskih mojstrov, širiti obzorja in nabirati kuharsko širino. Nekje čez 10 do 15 let pa upam, da mi bo uspelo počasi ustvarjati lastno zgodbo in uresničiti svoje sanje.

5. Tekmujete tudi v kuharskem showu MasterChef Slovenija…kaj za vas pomeni udeležba v tako znani televizijski oddaji?
Tekmovanje MasterChef Slovenija je zame neka nova izkušnja, in na to gledam zelo pozitivno. Zagotovo je težko, saj je pritisk zelo velik, ampak to je šola za celo živlenje. MasterChef Slovenija je tudi moj prvi stik s kamerami tako da je zame vse skupaj novo, sem pa zelo vesel ker se zavedam da sem spoznal par zelo dobrih doživljenskih prijateljev.

Lep pozdrav, Matej

Gastrogurman - Kuhar Matej Zupancic

Za konec pa smo od Mateja dobili tudi dva recepta in sicer za Quiche z masleno bučo, prepraženo slanino špinačo ter Bučno juho s popečenimi kontoni.

Quiche z masleno bučo, prepraženo slanino špinačo:

Čas za pripravo: 10minut
Čas kuhanja: 20 minut

Sestavine:
Testo:
-140g moke
-75g masla
-sol
-poper
-voda
-2žlici parmezana

Nadev:
-25dag maslene buče
-10dag slanine
-10dag špinače
-5dag zucchini bučk
-2dcl kisle smetane
-3 rumenjaki
-2jajci

Postopek priprave po korakih:
Za testo vse sestavine natančno odmerimo in na hitro ugnetemo v homogeno zmes. Preden pito nadevamo, najprej spečemo samo testo do ¾.

Masleno bučo olupimo in zdušimo do mehkega nato jo zmiksamo ji dodamo malo kisle smetane 2 celi jajci, sladko smetano sol poper olivno olje.
Na olivnem olju prepražimo slanino dodamo očiščeno špinačo solimo in popramo.

Zucchini bučke na tanko narežemo in blaniširamo v slanem kropu.

Legir naredimo tako da zmešamo rumenjake in kislo smetano.

Pito zložimo po plasteh in pečemo 20minut.

Gastrogurman - Kuhar Matej Zupancic MasterChef recepta

Bučna juha s popečenimi kontoni

Čas za pripravo: 5minut
Čas kuhanja: 25 minut

Sestavine:
25dag maslene buče
1 čebula
5dag sladke smetane
½ kokošjega koncentrata
Sol
Poper
Olivno olje
2rezini toasta
Grahova kreša

Postopek priprave po korakih:
Čebulo prepražino na olivnem olju, dodamo olupleno in na majhe kose narezano bučo malo prepražimo in zalijemo z vodo. Dodamo koncentrat, začimbe in skuhamo. Ko se buča zmehča, juho zmiksamo z paličnim mešalnikom in precedimo. Nalijemo v krožnik dodamo na olivnem olju popečene krotone, pokapamo z olivnim oljem in dodamo grahovo krešo.

Gastrogurman - Kuhar Matej Zupancic MasterChef skupna

Besedilo ter fotografije:
Matej Zupančič
in
predstavništvo za odnose z javnostmi
PRO PLUS, d.o.o.