LOVE sorbet iz Muškatne penine in jagod

misc1

gastrogurman Sladka valentinova razvajanja z Muskatno penino ozek

Sladka valentinova razvajanja z Muškatno penino

Muškatna penina je popolna izbira za valentinovo. Ne le zaradi privlačnega
videza v rožnatih barvah. Je sveža, živahna in lahkotna penina, ki vedno očara.
Odlikuje jo harmoničen preplet sadnega in polnega okusa, sorta muškat otonel
pa ji daje značilno muškatno cvetico. Z iskrivimi mehurčki iz posebnih
trenutkov pričara čarobne.

Naj bo letošnje valentinovo nekaj posebnega – v dvoje ali pa v družbi najbližjih
nazdravite ljubezni in prijateljstvu. Za sladka razvajanja bo prava izbira Muškatna
penina, ki je ena najbolj priljubljenih penin, vsakemu dogodku pa doda še ščepec
slovesnosti. Lahko pa jo preizkusite tudi v obliki ljubezenskega napoja – Love sorbet z
Muškatno penino in jagodami bo zagotovo osvojil srce vsakogar.

gastrogurman love recept z Muskatno penino

LOVE sorbet iz Muškatne penine in jagod

Penina in jagode – čista afrodizijaka. Sorbet ni samo zelo okusen, ampak sila
preprost. Priprava vzame malo več kot pet minut časa, čakanje, da se strdi pa
kakšnih 8 do 10 ur. Pripravimo ga lahko tudi dan prej.

Sestavine:
300 g sladkih, dišečih jagod
2,5 dl Muškatne penine
5 žlic sladkorja
sok 1/2 sočne limone
ščepec soli

Ostalo:
sveža meta
maline

Priprava:
Jagode očistimo, obrišemo do suhega, da voda ne “razredči” okusa in jih damo v
kozico. Nekaj jagod si pustimo kasneje za dekoracijo.
Jagodam v kozici dodamo sladkor in na nizkem ognju vse skupaj pogrejemo (50 do
60 stopinj), da se sladkor začne topiti. Tako bomo iz jagod potegnili mnogo več barve
in okusa, kot če bi jih samo spasirali. Dodamo limono za dodatno kislino in ohranitev
živo rdeče barve ter sol, ki bo okuse še dvignila. Vse skupaj dobro spasiramo,
odstavimo z ognja in mešamo, da se sladkor stopi in okusi povežejo.
K toplim (ne vročim) jagodam dodamo Muškatno penino, hitro premešamo in takoj
damo v zamrzovalnik.

Po petih urah z vilico od roba kozice proti sredini dvignemo sorbet, ki je začel
zamrzovati. Ponovimo spet čez eno uro in nato še 2x vsako uro. Po cca. 10 urah bi
vas moral pričakati sorbet prave strukture, kot je na sliki. Mešanje oz. bolje rečeno
strganje z vilico je ena najpomembnejših faz priprave sorbeta, da nas zjutraj ne
pričaka zaledenela površina, ki bi bila bolj primerna za drsanje kot uživanje.
Žlico za sladoled segrejemo pod vročo vodo in z njo nadevamo sladoled v kozarčke.
Sorbet okitimo s svežimi jagodami, malinami in svežimi listi mete. Po želji sorbet
zalijemo še s penino.

Recept in fotografije je pripravila Urška Fartelj, avtorica bloga 220 stopinj poševno.

Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!