Koktajl meseca julija: PEACH MONKEY (Amadej Komar)

misc1

Gastrogurman barman joze fartek ozka

Zaposlen je kot barman/miksolog v Niagara cocktail baru. S miksologijo ga je navdušil vodja, mentor in prijatelj Kevin Kos. Zanimiva mu je predvsem zaradi kulinaričnega spektra, torej kuhanja, maceriranja, itd., domačih proizvodov bodisi sirupov, infuzij destilatov ter primešalnih zmesi. Je tudi predstavnik in izvajalec italijanskega večera vsako sredo v Niagara cocktail baru. Italijansko pobarvan tematski večer vsebuje italijanske klasične cocktaile (negroni, boulevardier, martini, old pal,…) in  pripravljam signature cocktaile prav tako v stilu našiv zahodnih sosedov. Zraven vsega tega pa ne majnka še polno okusnih prigrizkov.

V mesecu juniju je potekalo tekmovanje Monkey Tour. Sestavljeno je bilo iz dveh delov kvalifikacij in nato še finalni del. Prvi del se je odvijal v Ljubljani, kjer so sodelujoči dobili 10 € za nakup sestavin na tržnici in nato sestavili svoj cocktail. Drugi del  pa se je odvijal v Portorožu kjer se je preverjalo znanje receptur ter zgodovine klasičnih cocktailov. Po dobro odrezanih prvih dveh tekmovanjih se je se uvrstil v veliki finale kjer je postal zmagovalec tekmovanja.

RECEPT:
Peach Monkey je eden izmed treh cocktailov, ki ga je predstavil  na finalu Monkey Tour tekmovanja. Narejen je v Collins kozarec in sicer s building tehniko. V kozarec poln ledu na začetku dodamo škotski speyside whisky, ki ima značilne sadne note. V svojem primeru je uporabil Monkey Shoulder, v znamenju katerega je tudi tekmovanje potekalo. Kot sladilo dodamo domač sirup iz breskvinega kompota za kislino pa naraven limonin sok. Sestavine dobro premešamo in na koncu “top off” (dolijemo) še zeleni čaj aromatiziran s breskvo. V osvežilnem coctailu zaznamo lepe sadne note viskija in breske v ozadju pa še grenek priokus zelenega čaja. Primeren za vse letne čase še posebej ob vročem poletnem dnevu.

 

Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!