Koktajl meseca aprila: SPRING SMASH (Anže Tomšič)

misc1

Gastrogurman barman joze fartek ozka

Ime cocktaila: SPRING SMASH 

Recept:

  • 4 cl Plymouth gin
  • 4 liste svežega čemaža
  • 5 listov sveže bazilike
  • 2 cl svež limetin sok
  • 15 cl domači kordial s smrekovimi vršički
  • 2 cl pasteriziran jajčni beljak
  • 3 kapljice Kotanyi glace gozdnih sadežev

Priprava:

V kozarec za mešanje vstavimo čemaž in baziliko in ju pretlačimo z »mudlerjem« (pestilom). Dodamo lopatko ledu in nato dolijemo še gin Plymouth, svež limetin sok, kordial s smrekovimi vršički in pasteriziran jajčni beljak. Sestavine dobro pretresemo in precedimo v kozarec s polno kocko ledu. Penico jajčnega beljaka dekoriramo s tremi kapljicami glace-a . Cocktail dekoriramo z dvema listoma čemaža.

Cocktail je zaradi svojih sladko-slanih in rahlo pikantnih not zelo dober aperitiv.

Recept za Cordial:

  • 150 g sladkorja
  • 15 g smrekovih vršičkov
  • 5 g Kotanyi citronette
  • 3 g Kotanyi koriander
  • 1 limeta z lupino
  • 100 ml vode

Priprava:

Na drobno naribamo lupino limete in nato iz nje iztisnemo še sok. Lupino, sok in ostale sestavine zmešamo s sladkorjem in počasi segrevamo do vrelišča. Vremo 2 minuti in še vroče precedimo in ohladimo.

Anže Tomšič prihaja iz Škofje Loke, kjer se je njegovo življenje začelo povezovati z gostinstvom in podrobnim spoznavanjem pijač. Močna želja po ustvarjanju nečesa novega ga je usmerila na Ljubljansko Barmansko Akademijo, kjer je z odličnimi uspehi opravil izobraževanja o mešanju pijač in Atraktivnih veščinah mešanja –FLAIR. Ko je že nekaj časa delal kot barman je svoje znanje nadgradil tudi na večih master class-ih in različnih delavnicah pri nas in v tujini, med drugimi pa opravil tudi Spirit Academy Profesional, ki ga izvaja ga. Majda Debevc v sodelovanju s Sommelier master in Kuharsko akademijo Slovenije.

V času izobraževanj je spoznal, da ga to delo veseli in si želi na tem področju odkriti še kaj več. Tako je že vrsto let del različnih dogodkov, kot večjih pogostitev in celo organizator večjih dogodkov. Cocktail catering je njegovo najmočnejše področje, ne zanemarja pa tudi področja miksologije in priprave novih receptur in postopkov.

 

 

Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!