Recept: Izvirna prekmurska sladica – LOCATA PANONIJA

misc1

Gastrogurman recept Locata Panonia ozka

Iz TIC Moravske Toplice so nam posredovali recept izvirne prekmurske sladice s sestavinami kot jih vsebuje prekmurska gibanica.

Ustvarjalec Locate Panonije je DANILO KOZAR, vodja kuhinje hotela Termal (Terme 3000 Moravske Toplice).
Sladico z nebeškimi okusi dobite v Slaščičarni Café Praliné (Terme 3000 Moravske Toplice).

Če pa ste v dvomih, naj vam to potrdijo okušalne brbončice. Preverite sami!

Izvirna prekmurska sladica – LOCATA PANONIJA

Sestavine:

8 kom čokoladni biskvit ( debelina  1 cm) premera 7 cm

skutina krema:
150 g skuta
50 g kisla smetana
50 g sladkor v prahu
80 g stepena sladka smetana

šarlotna krema:
4 rumenjaki
2 dl mleka
80 g sladkorja
15 g želatine
100 g stepene sladke smetane

makova krema:
50 gr mleti mak
100 g mleko
10 g sladkorja

orehova krema:
50 g sesekljanih orehov
50 g mletih orehov
0,5 dl mleko
10 g sladkor

jabolčni pire
250 g jabolk
50 g sladkorja
22,5 dl vode
5 g želatine
klinčki cimetova skorja

malinova kroglica:
160 g malin
50 g sladkorja
plastični obročki premer 7 cm
trda pvc folija

maline in sladkor kuhamo 10 minut,prepasiramo,napolnimo v modelčke za delanje ledu, ter zamrznemo.

skuto prepasiramo, dodamo kislo smetano,sladkor v prahu in stepeno sladko smetano. premešamo ,ter damo v dresirno vrečko.

za šarlotno kremo penasto mešamo rumenjake in sladkor. počasi prilivamo vrelo mleko, postavimo nad soparo, ter mešamo, da se krema zgosti.odstavimo, ter dodamo v hladni vodi namočeno želatino.občasno mešamo ,da se krema ohladi.ohlajeni kremi dodamo stepeno sladko smetano , ter kremo razdelimo na dva dela.enemu delu dodamo v mleku kuhan mak, drugemu pa v mleku kuhane orehe in sesekljane orehe. kremi vsako posebej napolnimo v dresirni vrečki.

olupljena jabolka narežemo na krhlje,dolijemo vodo, ter dodamo sladkor, klinčke in cimetovo skorjo.zavremo, ter kuhamo 3 minute. odstavimo, jabolka spiriramo, ter dodamo v hladni vodi namočeno želatino.

plastične obročke obložimo z folijo za torte . v vsak model damo po en biskvit.nato nabrizgamo skutino kremo, nato makovo in potem še orehovo kremo na sredino vsakega modelčka potisnemo po eno kroglico malinove omake, na vrh pa z žlico nanesemo še jabolčni pire. vse skupaj damo v hladilnik, da se kreme strdijo. pred serviranjem potisnemo iz modela , odstranimo folijo in poljubno dekoriramo.

Gastrogurman recept Locata Panonia Danilo Kozar