Jelena Vadnjal – na receptu delam tako dolgo, dokler ni “v nulo”

misc1

ozka usklajena 600x65
Kreativna in zgovorna slaščičarka brez dlake na jeziku, o kateri se je letošnje leto veliko govorilo. Deloma  zaradi  nastopa  v televizijskem  showu  MasterChef,  deloma  zaradi  njenih  barvitih  in  kreativnih  slaščic  in  seveda  tudi  zaradi  njene  živahne  in  pozitivne  osebnosti,  ki  je  ni  moč spregledati. Leto 2016 je bilo za Jeleno Vadnjal zagotovo eno izmed pomembnejših prelomnic na poklicni poti v kateri zares uživa in se ji lahko s srcem posveti – slaščičarstvu. Kljub natrpanemu urniku tik pred koncem leta si je vzela čas tudi zame in nastal je ta zanimiv intervju…
.
gastrogurman-si-intervju-jelena-vadnjal-1
.
Najprej…kako je urednica revije, televizijska in radijska voditeljica sploh postala slaščičarka?
Kako se je vse skupaj začelo?

Začelo se je že v otroštvu… Odkar pomnim, me je zanimalo vse, kar je povezano s peko sladic. Že v osnovni šoli sem začela eksperimentirati s slaščičarskimi recepti in sestavinami, a si takrat nisem niti mislila, da bo medije zamenjalo kraljestvo sladic. “Velikokrat sem sicer slišala komentarje, da bi morala odpreti svojo slaščičarno, a sem vedno odmahnila z roko in navrgla komentar v stilu – ah, to ni zame.” Danes pa o tem iskreno, vedno bolj razmišljam.
.
.
In kljub temu se nisi vpisala na eno izmed gostinskih šol? Zakaj najprej v področje medijev?
O gostinski šoli nisem nikoli razmišljala. Tudi na velenjsko gimnazijo sem se vpisala predvsem zato, ker sem imela do šole 5 minut in sem lahko zjutraj dlje spala kot sošolci „vozači“. Sem se pa že zelo zgodaj, nekje v 5., 6. razredu odločila, da bom radijska in televizijska napovedovalka in sem sledila svojim sanjam. Pri 15ih letih sem začela delati na radiu Velenje, kasneje na lokalni VTV televiziji, po koncu gimnazije pa na radiu imenovanem Moj radio, kjer sem ostala 13 let. Sledil je Kanal A, pa radio Antena, kjer sem bila urednica in nato še revija Joy, kjer sem prav tako opravljala delo urednice. Zakaj najprej mediji? Ker imam rada izzive in preizkušam nove stvari, poleg tega pa me je delo v medijih zanimalo in sem resnično uživala. In čeprav je bil radijski mikrofon moja prva ljubezen, se danes v tem poslu ne vidim več, pred televizijske kamere se pa z veseljem kadarkoli vrnem.
.
gastrogurman-si-intervju-jelena-vadnjal-slascice-5

.
Kako si potem nadoknadila znanje in izobrazbo, ki bi jo sicer dobila v gostinski šoli?
Nekaj malega s tečaji, veliko več pa s „treningi“. Da na enem receptu delam tako dolgo, dokler ni „v nulo“. Pri poslu s katerim se danes ukvarjam, je bistvenega pomena to, da so sladice lepe in noro dobre. Tega pa te v gostinski šoli ne naučijo. Gre predvsem za to, kako si kreativen, povezano z dekoracijo sladic in drzen ter inovativen, kar velja za okuse. Tudi v slaščičarstvu je veliko stvari, ki se jih želim naučiti. Ena od teh je dekoracija iz sladkorja, za kar že imam rezerviran termin pri Almi Rekić.
.
.
Ali ti je danes žal za kakšno odločitev, ki si jo ali pa je nisi sprejela v življenju?
Nikakor. Vedno naredim vse, kar si zamislim, saj pravim, da si ne bi rada čez 10 ali 15 let očitala – zakaj pa tega nisem naredila. Dejstvo je, da se nam vse stvari zgodijo, če so nam usojene. In zgodijo se točno takrat, ko se morajo – nič prej in nič kasneje.
.
gastrogurman-si-intervju-jelena-vadnjal-slascice-1
.
Katere slaščičarske izdelke najraje izdeluješ? So morda…torte? Zakaj?
Sladic ne delim na tiste, ki so mi bolj ali manj ljube, je pa res, da daleč največ naredim mousse tort. Tako kot v življenju nasploh imam tudi pri izdelavi sladic rada izzive. Zadnji takšen je bil 30.000 medenjakov v 16 dneh. Izziv, ki se je, roko na srce, sprva zdel neizvedljiv, a nama je z Matejem Zupančičem (finalistom oddaje MasteChef, op. a.) uspelo. Tudi zato, ker sva imela krasno ekipo ljudi, ki so nama pomagali.
.
gastrogurman-si-intervju-jelena-vadnjal-slascice-3  gastrogurman-si-intervju-jelena-vadnjal-slascice-2
.
Od kod črpaš navdih pri izdelavi slaščic? Kako bi opisala svojo rdečo nit?
Iz vsakdanjega življenja. Velikokrat so navdih ljudje, dogodki, trenutki.
.
.
Vajena si nastopanja pred telvizijsko kamero, obožuješ kuhinjo in pripravo slaščic – verjetno je bila odločitev za prijavo v show MasterChef sprejeta v trenutku?
Ne. Kljub temu, da delo pred kamerami obožujem, je bil moj odgovor na povabilo v MasterChef prvič, pa tudi drugič – ne. Predvsem  zato,  ker  gre v  osnovi  za  kuharsko  tekmovanje,  jaz  pa  sem  pri  kuhanju  čisti  naturšček. S profesionalno kuhinjo in restavracijskimi postavitvami krožnikov nisem imela izkušenj, niti me to  ni  kaj  dosti  zanimalo. Že  pred  prvo  sezono  so  me  nekateri  prijatelji, ki  vedo kaj in kako kuham nagovarjali, naj se prijavim, pa sem takrat  rekla – niti slučajno. In se je izkazalo, da nikoli ne reci nikoli – hihihi.
.
gastrogurman-si-intervju-jelena-vadnjal-3
.
Kaj je show MasterChef prinesel v tvoje življenje oz poklicno pot, seveda poleg medijske pozornosti?
Za medijsko pozornost kot takšno mi ni mar. Je pa fino, ko v ribarnici dobiš najbolj svežo ribo ali v mesnici večji kos mesa, ker si iz MasterChefa – hihihi. Na koncu sem se za tekmovanje odločila zaradi ene same stvari – prepoznavnosti blagovne znamke Jelenin Sweet Butik (www.ljubezennaprviugriz.si). In danes sem hvaležna za sodelovanje v šovu. Ne samo, da je blagovna znamka postala prepoznavna, veliko več je naročil, delam za velika in ugledna podjetja, nenazadnje pa sem najboljša slovenska amaterska kuharica, kar pa tudi ni od muh – hihihih.
.
gastrogurman-si-intervju-jelena-vadnjal-slascice-6
.
Biti prepoznavna medijska zvezda ni lahko. Verjetno imaš poln urnik…poleg družine, poklica slaščičarske mojstrice, urejanja spletnega bloga ter trgovine, so tu še festivali, dogodki, kuharske delavnice… Kako Jelena shaja z vsemi obveznostmi?
Vedno pravim, da je pri vseh stvareh najbolj pomembna organizacija. Če so stvari do potanskosti zoorganizirane, vse poteka tako kot mora in ni večjih pretresov. Poleg tega pa, vse se da, če se hoče.
.
.
Kaj bi sporočila vsem tistim mladim slaščičarjem ali kuharjem, ki se šele srečujejo s prvimi odločitvami na poklicni poti?
Naj vztrajajo in se učijo od najboljših. Naj bodo drzni in kreativni, naj si upajo in naj stopijo izven okvirjev.
.
.
In tvoji načrti za prihodnost? Kje bomo videvali in kako bomo srečevali z Jeleno skozi leto 2017?
O načrtih nerada govorim. Stvari in projekti se zgodijo sami od sebe. Tudi MasterChefa denimo ni bilo v mojih načrtih za 2016. Pustila se bom presenetiti 😉
.
.
gastrogurman-si-intervju-jelena-vadnjal-2

.
Fotografije: PR POP TV, Goran Antley in Jelenin osebni arhiv.