Vanesa Klinec – Do vina in vinske trte gojim prav poseben odnos

misc1

Pogovarjali smo se z Vaneso Klinec, ki ima ljubezen do vinske trte in vina v krvi že od majhnih nog. Je sommelierka, mlada vinska strokovnjakinja, končuje študij na Visoki šoli za vinogradništvo in vinarstvo Univerze v Novi Gorici, za njo pa je že precej impresivnih mednarodnih dosežkov v svetu strokovnih poznavalcev vin. Že do sedaj pokazala, kako močno je posvečena znanju o pridelavi in poznavanju žlahtne kapljice, vendar menim, da se je Vanesa šele dobro ogrela…za njeno ime bomo v vinskem svetu zagotovo še velikokrat slišali. Skozi pogovor nam je razkrila svojo pot od prvega stika s trtami, pa do evropske vice-prvakinje mladih vinskih strokovnjakov.

Vanesa, tvoji dosedanji dosežki so za tako mlado sommelierko resnično impresivni. Verjetno te je že od nekdaj veselilo delo med trtami in z vinom?
Vino in vinska trta me spremljata že od malih nog, zato do njiju gojim prav poseben odnos. Že kot majhna deklica sem rada skakljala sem in tja po vinogradih in večkrat zašla tudi v domačo klet. Moj prvi stik z vinom je bil že zelo zgodaj. To je bil prav poseben trenutek, ki mi bo za vedno ostal v spominu. Ravno zaradi ljubezni do te žlahtne kapljice, ki se je v meni rodila že v rosnih otroških letih, sem vedela, da bosta vino in vinska trta pomemben del mojega življenja.

Lahko bi rekli, da  »sanjski poklici iz otroštva« navadno ostanejo v otroštvu… Pri tebi pa je ljubezen do trte in vina postajala samo še bolj intenzivna. Tudi šolanje si nadaljevala v tej smeri, kajne?
Seveda. Po končani osnovni šoli, sem šolanje nadaljevala na Biotehniški šoli v Šempetru, kjer sem se vpisala v smer kmetijsko-podjetniški tehnik. Trud in zagon sta pri šolanju bili vedno moji prioriteti, kar se je kazalo tudi pri mojih uspehih.

Prvi rezultati vloženega truda in trdega dela so se pokazali že v srednji šoli. Postala si evropska prvakinja v vinogradništvu in vinarstvu, kar je izjemen uspeh za tako mlado vinsko strokovnjakinjo.
Tako je, v tretjem letniku srednje šole (2013) sem dobila priložnost, da svoje znanje pokažem na tekmovanju Europea. To je evropsko tekmovanje v teoretičnem in praktičnem znanju o vinogradništvu in vinarstvu ter poznavanju vina, katerega se je udeležilo okoli 60 tekmovalcev iz kar 13 evropskih držav. V priprave na to tekmovanje sem vložila ogromno truda, kar se je na koncu tudi obrestovalo. V skupnem seštevku sem namreč dosegla največje število točk in tako osvojila naziv evropska prvakinja v vinogradništvu in vinarstvu. Zmaga mi je prinesla dodaten zagon in potrdilo, da sem se pravilno odločila o nadaljevanju svoje življenjske poti.

Ni nam težko predvidevati, kam te je vodila študijska pot po končani srednji šoli?
Po zaključeni srednji šoli sem takoj nadaljevala s študijem na Visoki šoli za vinogradništvo in vinarstvo v Vipavi. Tri leta so se iztekla zelo hitro in prav vsak trenutek študija sem zelo uživala.

Si se tudi kot študentka visoke šole lotila kakšnega projekta ali tekmovanja?
V drugem letniku (2015) sem kot vodja ekipe v skupini skupaj s tremi sošolci, sodelovala v projektu Lidlov mladi vinar, ki ga je razpisalo podjetje Lidl. To je bilo ekipno tekmovanje različnih slovenskih visokih šol in univerz. Medsebojno smo se pomerili v znanju iz vinarstva in promocije vina. Vsaka ekipa je namreč morala pridelati vino, ki ga je nato strokovna komisija za oceno vina ocenila, ter o pridelanem vinu napisati zgodbo in izoblikovat marketinški načrt prodaje in trženja vina.

Kako se je udeležba na projektu Lidlov mladi vinar nato iztekla?
Naše vino in njegova zgodba sta strokovno žirijo najbolj prepričala. Postali smo zmagovalci projekta in prejeli naziv najboljši Lidlovi mladi vinarji 2015.

Čestitke za ta uspeh tako ekipi, kot tudi tebi kot vodji. Vendar je sledilo še nekaj večjega, nekaj kar te je izstrelilo med evropske zvezde mladih vinskih poznavalcev.
Res je,  z zmago v projektu Lidlovih mladih vinarjev, mojih dosežkov še ni bilo konec. Pred kratkim sem namreč dobila priložnost, da se kot edina slovenska predstavnica študentov udeležim evropskega tekmovanja o senzoričnem ocenjevanju vin v Parizu.

To je zelo zahtevno tekmovanje, ki se ga udeležijo samo tisti, najboljši mladi poznavalci vin iz posameznih evropskih držav…imam prav?
Concours des Jeunes Professionnels du Vin (CJPV) je evropsko tekmovanje mladih vinskih strokovnjakov iz različnih vinarsko usmerjenih visokih šol in univerz, ki vsako leto poteka v sklopu sejma Paris Agricultural Show. Tekmovanja se je udeležilo okoli 90 mladih vinskih strokovnjakov iz Francije in drugih evropskih držav. Tekmovali smo v enakih kategorijah, le da so se rezultati francoskih predstavnikov obravnavali ločeno od evropskih tekmovalcev, da ne bi prišlo do morebitne prednosti domačega terena.

Tekmovanje ( Foto: VŠVV )

Nam zaupaš več o poteku tekmovanja, kakšne naloge so vas čakale in pred kakšne izzive so vas postavili?
V prvem krogu smo se pomerili v poznavanju francoskih vin. Slepa degustacija je vključevala pet različnih vzorcev vin, v katerih smo morali prepoznati sorto, letnik pridelave, vinorodno področje iz katerega vino prihaja, klimatske pogoje v katerih je bilo pridelano in oceniti približno prodajno ceno tega vina. Nato smo morali druge tri vzorce vina oceniti čim bolj enako kot bi jih ocenila strokovna komisija za oceno vina. Prvi del tekmovanja je vključeval tudi marketinško nalogo na temo »zmerno in odgovorno uživanje vina«, v sklopu katere sem izdelala kratek motivacijski filmček. Po prvem krogu sem bila zelo uspešna, saj sem izmed vseh prejela največje število točk. S tem sem dobila vstopnico v finale, kjer sem se skupaj z estonsko predstavnico in Švicarjem pomerila v ustnem opisovanju vin.

Že to, da si dosegla največje število točk na tako zahtevnem predfinalnem tekmovanju je impresiven dosežek. Bravo! Sedaj nas vse zanima kaj vas je čakalo v finalnem delu?
V omenjenem finalnem krogu smo na pokušino dobili en vzorec vina, ki je tokrat lahko prihajalo iz kateregakoli vinorodnega območja na svetu. Poleg parametrov, ki smo jih morali prepoznati že v prvem krogu (sorta, letnik, vinorodno področje, klimatski pogoji, cena) smo morali tokrat vino tudi natančno senzorično opisati, definirati vinifikacijske postopke s katerimi je bilo vino pridelano in opisati njegovo postrežbo; temperaturo serviranja in spajanje s hrano. Nastop je potekal pred osem člansko komisijo francoskih vinskih poznavalcev; strokovnjakov, enologov, sommelirjev in novinarjev.
V drugem krogu sem le za dve točki zaostala za francosko govorečim Švicarjem in tako osvojila srebrno medaljo.

In tako postala vice-prvakinja tekmovanja Concours des Jeunes Professionnels du Vin in obenem predstavila barve Slovenije v najboljšem možnem sijaju. Prepričan sem da bodo v Franciji ali na drugih evropskih tekmovanjih še slišali za tvoje ime. Dosežek iz tega tekmovanja je še en dokaz, da si se odločila za pravo poklicno pot, kajne?
To je bila zame nova, neprecenljiva izkušnja. Lepo je, ko počneš nekaj s srcem in ljubeznijo, ko naravnost uživaš v tem kar delaš in ti je vse v veliko veselje. Ko pa dobiš potrdilo, da to dobro opravljaš, je to le še dodaten zagon za naprej. Vsakršna takšna izkušnja je več kot pozitivna. Poleg tega da prinese nova znanja in poglede ter stike in poznanstva, je še odlična priložnost, se preizkusiti in pomeriti z drugimi, v nečemu kjer si domač.

Ker si se prvič udeležila takega velikega tekmovanja je bilo verjetno še toliko bolj zahtevno, že od same prijave naprej…potem so tukaj še priprave na tekmovanje, način pristopa k tekmovalnim nalogam… Kdo ti je najbolj stal ob strani in bil v pomoč?
Seveda bi se najprej rada zahvalila vodstvu naše univerze, da so za tako izjemno priložnost izbrali ravno mene. Veliko je ljudi, k so mi stali ob strani in mi bili v pomoč. Da je bil ta dosežek res tako izjemen, pa je veliko pomenilo, da sem imela tako dobrega in zavzetega mentorja. To je doc. dr. Guillaume Antalick, ki me je s stilom in tehnologijo francoskih vin zelo dobro spoznal in veliko pripomogel k končnemu uspehu.

Vanesa Klinec ter njen mentor doc. dr. Guillaume Antalick (foto: VŠVV )

Sedaj sva prišla do tistega dela intervjuja, ko te bom povprašal po načrtih za prihodnost…je na vidiku kakšno novo tekmovanje, morda samostojna pot?
S svojo kariero imam kar nekaj načrtov. Seveda, vsi so povezani z vinom. Samostojna pot v vinogradniško-vinarski panogi je moja velika želja. Ampak, naj za enkrat ostane še skrivnost. Drugače pa, trenutno nameravam najprej zaključiti študij, potem pa se že veselim novih izzivov in vinskih zgodb. Če pa se ponudi še kakšna priložnost povezana s tekmovanji, jo bom definitivno izkoristila.

Kaj pa počne Vanesa v prostem času, ko ni v stiku s trtami, vinom, literaturo o vinu? Kaj te še veseli?
Prosti čas – kaj je to? Hehe, malo za šalo, malo pa tudi zares. Trenutno sem zelo zaposlena z dokončanjem študija. Pa tudi kar zadeva dela, ga je vedno preveč, tako da mi za prosti čas res ostane zelo malo časa. Kadar pa mi čas dopušča, se pa zelo rada podružim v dobri družbi prijateljev in ob kozarčku dobrega vina.

In še za konec…en nasvet ali misel o vinu – kot vinske strokovnjakinje in poznavalke, ki bi ga delila z našimi bralci?
Z bralci želim deliti eno lepo misel o vinu, za katero si želim, da se spomnijo nanjo vsakič, ko imajo kozarec dobrega vina v rokah:
“Vino ni samo alkoholna pijača, ampak je v resnici mnogo več. Je žlahtna kapljica v kateri se prepleta popolna kombinacija vonjev in okusov. Ko se vino dotakne človeka, mu pove o večletni tradiciji in kulturi, zgodovini, zemlji in soncu, sorti in letniku in o pridnih rokah vestnega gospodarja. Vino je narejeno z ljubeznijo in spoštovanjem. Zato ga moramo znati ceniti ter ga zmerno in odgovorno uživati. Vino si to zasluži. Na zdravje!”

Na zdravje, Vanesa in še veliko poklicnih uspehov ti želim!