Intervju s flairtender barmanko Matejo Pangerc

misc1

ozka usklajena 600x65
Biti profesionalni barman, to ni za vsakogar – biti moraš vztrajen, imeti moraš smisel, občutek in predvsem
srce za ta poklic. Mateji  je ljubezen do mešanja pisanih pijač – koktajlov že od majhnih nog tako všeč, da
se je naučila  z njimi celo žonglirati…in to v tekmovalnem smislu, čemur v profesionalnem žargonu pravimo
Flair bartending. Skozi intervju nam je zaupala svojo pot do državne prvakinje, udeležila se je svetovnega
prvenstva, očarala pa je celo samega Jamie Oliverja. Spoznajte “No Ordinary Girl” Matejo Pangerc:
.
gastrogurman-intervju-s-flairtender-barmanko-matejo-pangerc-3

.
Najprej nekaj besed o sebi…kdo je Mateja v petih stavkih?
Sem simpatično dekle, ki prihaja iz gorenjskega konca Slovenije. Že od malih nog so me navduševale barve, zato me je pisani svet koktajlov ob prvem spoznanju barmanskega poklica še kako navdušil. Ker pa mlado in nadobudno gorenjsko srce ni znalo mirovati sem temu dodala še piko na i in sem se tako v svoji karieri ukvarjala tudi z flairtendingom. Zavedanje, da ni vse v teoriji in praksi pa me je vzpodbudilo, da sem čez celotno gostinsko kariero ogromno naredila tudi na sebi. Tako ravno zaradi tega danes ne poznam odgovorov, NE, NI MOGOČE, NE ZMOREM ali celo NOČEM.
.
.
Postati barmanka…moraš verjetno začutiti v sebi, to namreč ni poklic za vsakogar. Kako se je pri tebi pravzaprav začela ljubezen do mešanja pijač?
Prvič sem se z barmanskim poklicom srečala pri svojih 7 letih. Seveda ne tako, da bi bila sama v baru in delala. Še danes se živo spomnim, ko sta me starša vzela s seboj v enega izmed hotelskih barov na Bledu. Sedli smo za šank in že je pristopil do nas gospod, ki ne, da je izstopal le s svojim hitrim in simpatičnim jezikom, ampak tudi po postavi. Imel je ogromen trebuh in kodraste lase, oblikovane v gobo, ki je vsekakor še dodatno popestrila žareča lica in nasmeh na obrazu, ki mu nikoli ni izginil iz obraza. Neprestano sem ga opazovala, kako spreten je z vsem inventarjem, ki ga je uporabljal. Ko je pričel v kozarce vlivati pijače različnih barv, nato pa je po mešanju nastala spet popolnoma drugačna barva, se mi je vse skupaj zdelo ekstra zanimivo. Zanimanje pa ni usahnilo vse do 18 leta, ko sem prvič pričela z delom v gostinjskem poklicu in tudi ne vse do 21 leta, ko sem obiskala svoj prvi tečaj v flairtendingu.
.
.
Pred tem si se kalila kot barista in umetnosti latte art. Kako se je zgodil ta preskok od kave, pa do mešanja alkoholnih pijač vseh barv in okusov?
V bistvu je bilo mešanje pisanih pijač vseskozi na prvem mestu, tako da je strokovno zanimanje za kavo in latte art dejansko prišlo nekoliko kasneje. Namreč, ko sem se preselila v Ljubljano, sem nekaj časa delala v dnevnih barih, nekoliko kasneje pa le še na promocijah po celi Sloveniji. Torej, priložnostno sem delala za podjetje, preko katerega so me lahko najelo lastniki lokalov, da sem jim za določen dogodek prišla mešati koktajle. To se je sprva vsekakor obneslo, vendar kasneje s tem delom nisem zaslužila dovolj za življenje, saj je bilo potrebno plačati tudi najemnino za stanovanje. Zato sem takrat barmanski poklic za slabo leto postavila na stranski tir in začela redno delati v enem izmed ljubljanskih dnevnih barov. Tam  pa sva se z tesnim sodelavcem samoiniciativno zelo posvetila teoriji o kavi in pa samemu latte artu, saj sva lahko trenirala cel čas kar med samim delom. Kasneje pa sem se s polno paro vrnila v barmanski poklic, medtem ko pa sem pridobljeno strokovno znanje o kavi in latte artu uporabila za poučevanje mladih gostincev na osnovnem barmanskem tečaju v šoli Zmešaj.si.
.
.
Kdo so bili tvoji mentorji oziroma vzorniki, ki so najbolj zaznamovali tvojo karierno pot?
Vsekakor bi kot mojega glavnnega vzornika ter mentorja izpostavila ustanovitelja barmanske šole Zmešaj.si –  Prestor Aleša. Obenem pa ni bil edini, ki me je takrat učil in naučil osnov flairtendinga. Njemu se je nato pridružil še Ažbe Slapar, občinstvu bolj poznan kot tekmovalec prvega resničnostnega šova BAR. Slednjemu bi tudi vsekakor pripisala ogromno zaslug za mentorstvo na osnovni ravni flairtendinga. Poleg njiju pa si zasluge za mentorstvo in vzor vsekakor lahko jemlje tudi moj kolega Boris Šimbera, večkratni državni prvak v flairtendingu, z odličnimi rezultati tudi na svetovnih odrih, s katerim sva še danes dobra prijatelja. On me je pravzaprav največ naučil na nadaljevalnih nivojih flairtendinga.
.
.
Flair oziroma flairtending je pravzaprav nadgradnja barmana v show, ki ga priredi za publiko. Zagotovo je potrebno veliko vaje, da se združi “žonglersko točko” skupaj z natančnim odmerjanjem pijač v brezhiben osupljiv nastop, ki te pripelje do državne prvakinje?
Vsekakor vse skupaj ni mačji kašelj. Zavedati se je potrebno, da triki, ki jih izvajajo barmani niso enostavni in se jih ne da naučiti čez noč. Za to je potrebno ogromno smisla in občutka, da si sploh zamisliš vse elemente, nato pa je na vrsti še veliko vaje, ki omogoči, da je sama predstava toliko večja paša za oči. Seveda pa smisel in vaja nista vse. Iz lastnih izkušenj vam lahko povem, da je tu potrebno tudi veliko samozavesti, da lahko stopiš na oder in pokazeš, kaj vse si se naučil oziroma nadgradil v enem letu, medtem ko je vate uperjenih nekaj sto parov oči.
.
gastrogurman-intervju-s-flairtender-barmanko-matejo-pangerc-2  gastrogurman-intervju-s-flairtender-barmanko-matejo-pangerc-1

.
Kombinacija dobre recepture za koktajl, samozavestnega nastopa in pozitivna energija te je izmed več sto prijavljneih pripeljala med TOP10 v izboru Cocktail star, ki ga preko Drinks Tube organizira Jamie Oliver. Kako je pravzaprav prišlo do odločitve, da se prijaviš in kako se je vse skupaj odvijalo?
Poleg večurnega sedenja za knjigami in študiranja teorije pijač ter receptur, sem precej časa preživela tudi na spletnih gostinskih portalih, kjer objavljajo tekmovanja na različnih področjih gostinstva. Tako sem zasledila tudi objavo za tekmovanje, ki ga je razpisal slavni Jamie Oliver. Brez oklevanja sem se na tekmovanje prijavila, za dobro uvrstitev pa se moram zahvaliti tudi kolegu, ki se ukvarja z snemanjem in montažo posnetkov, ki mi je pomagal pripraviti video posnetek za prijavo. Tako smo se zbrali v okrnjeni ekipi štirih in v enem popoldnevu smo posneli in obdelali posnetek, ki je prepričal Jamijevo žirijo, da so me med več sto prijavljenih izbrali v TOP10 tekmovalcev tega tekmovanja.
.
Posnetek, ki je očaral Jamijevo žirijo Drinks Tube:

.
S tem cocktailom ( No ordinary girl ) pa si se nato udeležila tudi tekmovanja barmanov v Cape Townu v kategoriji atraktivnega mešanja pijač. Kakšni so bili vtisi in česa se najbolj spomniš?
Sami vtisi so bili tako dobri, da se jih vsekakor ne da opisati v enem odstavku. Najbolj se spomnim strahu pred nastopom in pa seveda olajšanja po samem nastopu. Občutki po nastopu so bili izjemni, saj lahko rečem, da je bil to edini nastop, ki sem ga od začetka do konca izpeljala tako, kot sem si ga zamislila. Odziv občinstva je bil fenomenalen, saj sem bila na tem svetovnem prvenstvu v kategoriji flairtending edina predstavnica nežnejšega spola poleg 39 fantov, ki so nastopali na tedanjem svetovnem odru. Naučila sem se veliko novega, spoznala ogromno ljudi iz celega sveta, predvsem pa premagala ogromno strahu pred nastopanjem, ki sem ga do takrat nosila s seboj dolga leta.
.
.
Je v Sloveniji veliko zanimanja barmanov za flair? Kje se lahko naučijo veščin flairtendinga?
Zanimanja za flair na osnovni stopnji je kar precej in sicer pri mladih gostincih, ki delajo predvsem v nočnih klubih. Vendar pa zanimanja za flair v tekmovalnem smislu pri nas skoraj ni, saj si mladina enostavno ne želi ali ne more vzeti toliko časa za intenziven trening ali pa se zgodi, da mlad barman po tem ko se je nekaj trikov in znanja naučil, ne zbere dovolj poguma oziroma volje, da bi stopil na tekmovalni oder.
.
.
Ima tak barman potem več možnosti, da ga mu to pomaga pri gradnji profesionalne kariere?
Zagotovo je to dodana vrednost, katere nima vsak. Obenem pa znanjen flairtendinga ni tisto, najpomembnejše, ki omogoča napredovanje v tem poklicu. Tako kot plesalka z najlepšim kostumom ni nujno najboljša plesalka na odru. V barmanskem poklicu se pogosto pojavlja znanje na področju flairtandinga brez znanja na področju klasičnega mešanja koktajlov. Osnova barmana je definitivno znanje na klasičnem področju mešanja pijač, flairtanding je le dodatek, nadgradnja k vsemu pestremu znanju, ki ga barman v prvi vrsti nosi s seboj.
.
.
Kakšni pa so cilji za prihodnost? Kje bomo srečevali Matejo?
Pred kratkim sem postala ponosna mamica moji mali hčerkici Juliji. To pomeni, da me trenutno lahko srečate med vozičkanjem po okolici Grosuplja in pa za kuhinjskim pultom pri mešanju najbolj aktualnega in popularnega domačega koktajla: voda, mleko in čaj. Cilji ter ambicije za prihodnost pa so, da se čimhitreje vrnem v polno postavo podjetja v katerem delam, se še bolj izpopolniti na tem področju ter svoj poklic opravljati profesionalno in v duhu poštenosti. V ozadju pa tli še kar nekaj želja, za katere upam da mi jih v prihajajočem letu uspe vsaj nekaj izpolniti, a vam jih v tem trenutku še ne bom izdala.
.
.
In še čisto za konec…ena receptura za praznični koktajl, ki ga lahko pripravi vsak sam doma in očara goste? ( brez metanja kozarcev v zrak 😉  )

Za te prečudovite praznike vsekakor priporočam »šalčko« toplega Zimskega čaja:
.
4cl Izbrani viski
1cl Svež limonin sok
2 čajni žlički medu
10cl Toplega bezgovega čaja
.
Vse sestavine v šalčki z žlico dobro premešamo in dekoriramo z rezino limone in cimetovo palčko.

PA NA ZDRAVJE IN SREČNO TER USPEŠNO V NOVEM LETU! 🙂

 

Foto: osebni arhiv Mateje Pangerc