Pogovor z Erikom Črnigojem, članom slovenske srebrne ekipe iz Intergastre 2016

misc1

gastrogurman ozek masilni barvno uskl

Erik Črnigoj, član slovenske kuharske reprezentance, ki je v preteklih dneh na mednarodnem
kulinaričnem tekmovanju v okviru 27. sejma Intergastra v Stuttgartu, odnesla kar tri srebrne
medalje, si je za portal Gastrogurman vzel nekaj dragocenih minut in nam zaupal svoje prve
vtise po napornih dneh tekmovanja, povedal pa nam je tudi marsikaj zanimivega o sebi…

Erik, za vami so precej pestri dnevi, polni napetih in razburljivih trenutkov…nam
poveste kaj
več o dneh na Intergastri?
Kot slovenska kuharska reprezentanca smo se udeležili mednarodnega kulinaričnega tekmovanja
v okviru sejma kulinarike Intergastra v Stuttgartu. Tekmovanje je
precej zahtevno, a obenem
odličen trening za ekipo, saj se z udeležbami na takih tekmovanjih lahko temeljito pripravljamo
za kuharsko
olimpijado v Erfurtu ki bo letos oktobra. Trening je dobro uspel, zadovoljni smo z
doseženo uvrstivtvijo prav tako pa je zelo vzpodbuden
tudi  “feedback” komisije. Nastopali smo
v kategoriji “hladna razstava”,  jaz sem razstavljal
4 sladice, od tega je bila ena čokoladna, ena
sadna, dve pa po izbiri.

Slovensko srebrno reprezentanco so na Intergastri poleg vas zastopali slovenski
kuharski chefi, ki so v visoki kulinariki že dobro uveljavljeni… 

Grega Rozman , chef restavracije hotela Lambergh  je razstavljal 3 inovativne hladne predjedi,
Martin Blejec,
chef restavracije hotela Golf Bled je predstavil hladno ploščo za 8 oseb, Davor
Družinec, chef v Villi
Bled je razstavljal fingerfood, Marino Furlan,  chef restavracije HIT hotela
Park pa je nastopal posamezno,
razstavljal pa je 5 hodni meni – tri tople predjedi, mesna, ribja
in vege. Naš vodja
Janez Dolšak pa je razstavil skulpturo morske deklice iz čokolade. Zaradi
zdravstvenih težav je žal manjkal Simon Bertoncelj,
vodja kuhinje v grand hotel Toplice Bled.

Srebrna medalja na takem mednarodnem tekmovanju ni kar tako. Najbrž je bilo
precej napeto,
urniki natrpani…
odrezali smo se dobro, bilo je naporno, par neprespanih noči ampak se je vse dobro izteklo….

Povejte nam še kaj o sebi…kdo je Erik Črnigoj?
Torej…sem Erik, star 30 let, za slaščičarja sem se odločil že zelo zgodaj,  v otroštvu me je namreč
navduševala moja soseda in nekdanja članica reprezentance Alenka Kodele in že takrat sem
dobil navdih in veselje do izdelave slaščic. Moja poklicna pot se je začela kot praktikant in
pripravnik v Perli, kjer sem se tudi nato tudi zaposlil. Po 3 letih dela v Perli sem se podal na
obalo, kjer sem bil vodja slaščičarne v grand hotelu Metropol in Bernardin. Tu sem preživel
6 čudovitih let, nato sem za kratek čas postal vodja slaščičarne v Kempinskem Palacu v
Portorožu, v tem trenutku pa delam kot vodja izmene v hotelu Marina Izola.

Torej, lahko rečemo, da ste poklicno uspeli prav v tem, v čemer najbolj uživate?
Če izpostavim svojo željo iz otroštva, ki se mi je tudi izpolnila… ko sem kot otrok s starši hodil
v Portorož na enodnevne, sem vedno občudoval stari hotel Palace, ki je v tistih časih še propadal,
a sem si zaobljubil,  da tu bom enkrat delal. Ko smo kasneje hodili v Portorož na študenske zabave,
so hotel Palace že obnavljali, je moja želja, da bi postal tam vodja slaščičarne, še vedno močno
gorela v meni in po 8 letih se mi je uresničila. Postal sem vodja slaščičcarne v Kempinski Palace
Portorož.  Ta življenska izkušnja je zame dokaz, da se lahko še tako neverjetna želja iz otroštva
lahko uresniči, če imaš jasen cilj in si dovolj vztrajen.

Vašo poklicno pot je zaznamovalo tudi precej odličnih uvrstitev na kulinaričnih
tekmovanjih

Tako je, kot moje največje dosežke lahko izpostavim 4 zlate medalje, srebrno in bronasto iz
gostinskih zborov, srebrno iz Stuttgarta, in zlato medaljo iz slanikove pojedine.

Leto se je šele dobro začelo, verjetno imate že načrte za naprej?
V začetku aprila kuhamo topli menu za olimpijado v izoli, v istem mesecu pa imamo tudi trening
tekmovanje v Budvi, jesen pa bo zaznamovala kuharska olimpijada v Erfurtu…

Eriku Černigoju se zahvaljujem, ker si je vzel čas za pogovor ter mu na poklicni poti želim
še veliko uspehov.

Objavljamo pa tudi nekaj utrinkov iz njegove zbirke fotografij kulinaričnega tekmovanja
Intergastra 2016:

Gastrogurman Intergastra ekipa  Gastrogurman Intergastra e  Gastrogurman Intergastra d  Gastrogurman Intergastra b

Gastrogurman Intergastra c  Gastrogurman Intergastra aa  Gastrogurman Intergastra f  Gastrogurman Intergastra a

Gastrogurman Intergastra prezentacije (19)  Gastrogurman Intergastra prezentacije (20)  Gastrogurman Intergastra prezentacije (17)  Gastrogurman Intergastra prezentacije (16)

Gastrogurman Intergastra prezentacije (18)  Gastrogurman Intergastra prezentacije (10)  Gastrogurman Intergastra prezentacije (15)  Gastrogurman Intergastra prezentacije (14)

Gastrogurman Intergastra prezentacije (13)  Gastrogurman Intergastra prezentacije (12)  Gastrogurman Intergastra prezentacije (11)  Gastrogurman Intergastra prezentacije (8)

Gastrogurman Intergastra prezentacije (7)  Gastrogurman Intergastra prezentacije (6)  Gastrogurman Intergastra prezentacije (5)  Gastrogurman Intergastra prezentacije (4)

Gastrogurman Intergastra prezentacije (3)  Gastrogurman Intergastra prezentacije (2)  Gastrogurman Intergastra prezentacije (1)  Gastrogurman Intergastra g

Gastrogurman Intergastra prezentacije (9)