6-hodno gurmansko razvajanje izpod rok Chefa Ivice Evačića

misc1

ozka usklajena 600x65
Na dan, ko je prvi letošnji sneg po celi Sloveniji bolj ali manj razveseljeval ljudi, družabna omrežja so bila polna fotografij sneženih mož in pristnega zimskega vzdušja na primorski avtocesti,  sva se s kolegom Gastrogurmanom odzvala povabilu Erika Černigoja, člana slovenske kuharske reprezentance, da ga obiščeva v restavraciji Hotela Marina v Izoli in prideva poizkusit nekaj njegovih sladkih mojstrovin, ki jih navadno lahko z občudovanjem spremljamo zgolj vizualno preko razstav na tekmovanjih ali pa fotografijah. Obenem pa se nama je obetal tudi pogovor s Chefom Ivekom, ki je pravzaprav srce in duša ter gonilna sila te restavracije. No, kar pa je sledilo, je bilo čisto gurmansko morsko razvajanje na pristen zimski dan….

Po uvodnem pogovoru z Erikom, ki nama je še malce bolj približal in razložil vlogo in delo v slovenski kuharski reprezentanci je pred naju postavil tri njegove – že na pogled fascinantne sladice, od katerih je bila ena celo brezglutenska. Vse tri sladice po okusu, strukturi in doživetju sledijo tako njegovi, kot filozofiji restavracije – da so pristne iz osnovnih sestavin. Erikove sladice se je počasi, s podaljšanim doživetjem, saj so večplastne…razkrivajo se postopno, s seboj nosijo zgodbo avtorja in prijetno dražijo tako na pogled, z vonjem in seveda okusom. Mirno lahko rečem, da je bilo vredno priti v Izolo, če bi že na tej točki zaključila obisk in odšla naprej v zimski dan.

gastrogurman-restavracija-hotel-marina-pogovor-z-erikom-crnigojem   gastrogurman-restavracija-hotel-marina-erik-crnigoj-sladica-d

gastrogurman-restavracija-hotel-marina-erik-crnigoj-sladica-a  gastrogurman-restavracija-hotel-marina-erik-crnigoj-sladica-b  gastrogurman-restavracija-hotel-marina-erik-crnigoj-sladica-c

Ko pa je k mizi prisedel Chef Ivica Evačić – Ivek, pa je pogovor stekel popolnoma v drugo smer od sladke. Dotaknili smo se čisto vsakega segmenta definicije njegove kuhinje in same filozofije restavracije, po kateri jo je uspel obuditi iz propadajoče hotelske “menze” in jo zelo uspešno pelje že vrsto let. Že na vhodu v hotel goste pričakata dve tabli, od katerih prva sporoča in priporoča aktualno dnevno ponudbo restavracije, druga pa poreklo živil s poudarkom na lokalnih dobaviteljih. Že po prvih Ivekovih besedah postane sogovorniku jasno, da je v tej restavraciji, predvsem pa kuhinji s srcem in dušo, kar se brez dvoma pozna tudi v njegovih krožnikih in prezentaciji le-teh. Na željo pristopi k mizi in gostom skozi krajši pogovor suvereno predstavi dnevno ponudbo restavracije, ki jo načrtujejo spontano vsak dan posebej, glede na sveže surovine, ki so tisti dan na voljo. Danes je na splošno veliko govora o podpiranju lokalnih pridelovalcev, o sveži hrani, o kakovostnih sestavinah…ko pa je potrebno v restavraciji vzpostaviti verigo od lokalnega pridelovalca do krožnika in jo še racionalizirati na poti do gosta, pa se v veliko primerih ta ideologija razblini. Da je Ivici uspelo skrbno izbrati dobavitelje svežih in kakovostnih surovin ter jim do krožnika vdahniti dušo, strukturo ter okus za gurmane, sva bila priča v več korakih, seveda pa je sledila dokončna potrditev v 6 hodnem meniju, ki je sledil…

gastrogurman-restavracija-hotel-marina-chef-ivek-ivica-evacic-hod-1

Brbončice sva ogrela s hladnim morskim krožnikom ( bakala, škampi, brancin, hobotnica, sardela )

gastrogurman-restavracija-hotel-marina-chef-ivek-ivica-evacic-hod-2

nadaljevala s kremno juho iz škampov in gamberov

gastrogurman-restavracija-hotel-marina-chef-ivek-ivica-evacic-hod-3

sledila je gratinirana polenta z bakalajem ter rakci na brodet

gastrogurman-restavracija-hotel-marina-chef-ivek-ivica-evacic-hod-4

nadevan raviol s svežim tartufom ( bolj sveže ne gre – tartufe je dobavitelj prinesel v restavracijo v času najinega obiska )

gastrogurman-restavracija-hotel-marina-chef-ivek-ivica-evacic-hod-5

jed, vredna posebne pozornosti – Pasara ( iverka ) z ikrami v padeli, začinjena s hišnim oljčnim oljem. (Riba je bila sveža, ujeta v istem dnevu)

gastrogurman-restavracija-hotel-marina-chef-ivek-ivica-evacic-hod-6-sladica

Zimski vrt – “več hodov” sladice v eni sami. Vsak “grižljaj” prinese nov okus…prava paša za oči in usta.

 

Vsak hod posebej je bila zgodba zase, preplet novih okusov, krožniki v čudoviti sinergiji in prav pri nobeni jedi ni bilo čutiti nobenega močnega odklona – vsi okusi in vonjave so pristni in se krasno prepletajo, kar je pri pripravi rib in morskih sadežev pravzaprav precej zahtevna naloga. Chefu Ivici gredo lahko samo pohvale.

Kljub impresivni ponudbi znanih slovenskih vin sva se na priporočilo natakarja odločila za refošk ter malvazijo lokalnega vinarja, ki pa sta lepo in umirjeno zaokrožila celoto krožnikov, a obenem nista preusmerjala pozornosti od hrane.

Da je bil namen obisk v popolnosti izpopolnjen, pa je sledilo še povabilo v chefov hram – kuhinjo, kjer sem lahko videl celotno ekipo v akciji, predvsem pa sem se lahko na lastne oči prepričal v svežino pripravljenih rib, morskih sadežev ter ostalih surovin v hladilnici. Dodal bi tudi zanimivost – Restavracija Hotela Marina ima celo svoj oljčni nasad, iz katerega nato stisnejo lastno hišno oljčno olje.

gastrogurman-restavracija-hotel-marina-oljcno-olje

Chefu Iveku, Eriku Črnigoju ter celotni ekipi restavracije se najlepše zahvaljujem za gurmansko izkušnjo, ki sva jo bila deležna. Vsem, ki boste prebrali ta članek, pa menim, da smo vam odkrili še en biser na slovenski obali, ki ga morate obiskati predvsem ljubitelji sveže morske hrane.

gastrogurman-restavracija-hotel-marina-jaka-znidarsic_ivica-evacic_erik-crnigoj