Gastrogurmanov izbor za vino meseca: Zlata radgonska penina Selection 2012

misc1

Gastrogurman.si naslovna vino meseca -ozka

Vino meseca novembra po izboru uredništva Gastrogurman je Zlata radgonska penina Selection 2012 – RADGONSKE GORICE.
Penina Selection bo krasno dopolnila praznično decembrsko vzdušje. Primerna je predvsem za tiste ljubitelje penin, z zahtevnejšim okusom .

 

Opis penine:
Penina, ki zadovolji zahtevnejše okuse. Izjemno suha, ki preseneča z radoživostjo in svežino. V vonju in okusu nas omamljajo sadne note in lagodni spomini na travnik pomladnih cvetic. Za njimi se prikradejo značilne a nežne zorilne note po kruhu in praženem, s čimer se okus zapolni in se Selection izkaže v vsem svojem sijaju.

Letnik: 2012
Vinorodni okoliš: ŠTAJERSKA SLOVENIJA
Sorta: CHARDONNAY (100 %)
Tla: Pestra geološka osnova tal, peščeno – ilovnatih in ilovnato – peščenih tal vpliva na razvoj arom in karakter naših penin.
Klima:  Naši vinogradi se nahajajo na stičišču predalpske in panonske klime z značilnimi vlažnimi in mrzlimi zimami in suhimi ter vročimi poletji.
Pridelava grozdja: Grozdje je pridelano po t.i. integrirani pridelavi, ki velja za naravi prijazno. Grozdje je trgano ročno.
.
Vinifikacija: Osnovno vino predstavlja samotok sorte Chardonnay. Pridelava vina je potekala s primarno fermentacijo v kontrolirani atmosferi pri nizkih temperaturah. Penina je pridelana po klasični oz. tradicionalni metodi s sekundarno fermentacijo v steklenici ob dodatku francoskih kvasovk sev. Bayanus. Po sekundarni fermentaciji je penina 24 mesecev zorela na kvasovki
.
Sommelier priporoča:
temperatura serviranja 6 – 8 0C; aperitiv, različni siri, testenine s sirnimi prelivi, testenine s školjami, ostrige, kanapeji z piščančjim mesom, perutnina z žara, dimljeni losos, …
.
.
gastrogurman-si-vino-meseca-radgonske-gorice-penina-selection-steklenica

.


Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!