Gastrogurmanov izbor za vino meseca: Zlata radgonska penina rose ( svetovni šampion )

misc1

Gastrogurman.si naslovna vino meseca -ozka

»Nagrajena penina je rezultat strokovnega  dela, vlaganja v tehnologijo in nenazadnje vlaganja v znanje. V Radgonskih goricah so in smo vedno sledili trendom na področju enologije. V zadnjih letih precej vlagamo in skrbimo za razvoj znanja, za kar sem še posebej hvaležna upravi, torej direktorju in seveda lastnikom, ki nam to omogočajo. Predvsem pa sem ponosna, da je letošnja nagrajena penina rose. Vsi, ki se ukvarjamo s pridelavo penin, vemo, da je pridelava rose penin nekoliko bolj zahtevna v primerjavi z belimi peninami, zato je doseženi naziv še toliko večje priznanje,« pravi enologinja Radgonskih goric, Klavdija Topolovec Špur.

 ZLATA RADGONSKA PENINA ROSE, 2012

Osnovno vino tega roseja predstavlja 100% modri pinot letnika 2012. Na sekundarno fermentacijo je bila polnjena v steklenice maja 2013. Po sekundarni fermentaciji je penina 4 leta zorela na kvasovki. Degoržirana je bila v oktobru 2017.

Penino odlikuje nežna rose barva, ki spominja na barvo lososa – gre za tipični odtenek Zlate radgonske penine rose. Mehurčki so drobni, fini, verige iskrenja številne. Na vonju zaznamo zrelo rdeče sadje, sledita mesena in slamnata aroma, ki sta pričakovani in dokazujeta dozorelost. Cvetica je zbirka sadnih arom. Še vedno mladostno in mineralno in zato aromatsko pritajeno. Ravnotežje med sladkostjo in kislostjo je skladno, a vendarle vseeno malo v prid slednje.

ZLATA RADGONSKA PENINA – OSEBNA IZKAZNICA

ZLATA RADGONSKA PENINA je najstarejša slovenska penina, ki jo v Radgonskih goricah že 160 let pridelujejo po t. i. tradicionalni ali klasični metodi z vrenjem v steklenicah. Prvotni fermentaciji vina sledi ustekleničenje ob dodatku kvasovk, ki inducirajo sekundarno fermentacijo, s katero se oblikujejo za peneče se vino tako nepogrešljivi mehurčki. Zlata radgonska penina odleži na kvasovkah najmanj 24 mesecev, za najžlahtnejše trenutke pa pridelujejo tudi posebne letnike penin, ki so na kvasovkah zorele vse do 10 let! Zlata radgonska penina sodi med penine blanc de blancs, kar pomeni, da je pridelana iz čistega Chardonnaya. Vse Zlate penine so letniške penine, v klasičnem asortimanu pa lahko izbirate med zelo suho, suho, polsuho in rose (suho, pridelano iz čistega modrega pinota) Zlato radgonsko penino.

.

 

.

 


Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!