Gastrogurmanov izbor za vino meseca september: MALVAZIJA »VINA GUŠTIN«

misc1

Gastrogurman.si naslovna vino meseca -ozka

MALVAZIJA vina GUŠTIN

Vino »GUŠTIN« MALVAZIJA kaže harmonijo trte in zemlje v kateri raste. Zaznamo vonj akacije, ko cveti, bezgovih cvetov ter aromatičnega sena. Vino je rahlo macerirano ter dozorjeno v hrastovih sodih s čimer ohranja svežino in arome. Malvazija je prejela zlato medaljo na izboru Sommelier Slovenije na Festivalu Malvazije.

Okoliš: Vipavska dolina

Sortna sestava: Malvazija

Letnik: 2016

Stil: mirno

Barva: belo

Telo: srednjega telesa

Sladkorna stopnja: suho

Alkoholna stopnja: 13,00 %

Priporočena temperatura: 10 oC

Pridelava: integrirana, 2.000 steklenic

Zorenje: barik, 12 mesecev

Opis kleti

Smo 7 članska vinogradniška družina iz Dornberka, katero sestavljajo nona Marta, tata Vili, mama Nadja, Kerstin, Tomaž, ter sinova Naj in Maks. Pridelujemo vina sort Malvazija in Merlot, po postopku našega pranonota Guština, ki je prvi zasadil te sorte trt na našem griču.

Vinogradi vin Guštin se nahajajo na obrobju Biljenskih gričev na južni strani, ter so obsijani s soncem od vzhoda do trenutka, ko zaide za čudovitimi Biljenskimi griči, ki so največji Slovenski vinograd v enem kosu in obsega kar 260 ha vinogradniških površin.

Trte gnojimo z organskimi gnojili, kosimo pod njimi, jih z ljubeznijo negujemo in jeseni grozdje ročno oberemo, kot je to počel naš pranono Guštin že pred 120 leti.

 Vinska klet Guštin je v Biljah. V kleti imamo veliko degustacijsko sobo. Same degustacije pa opravljamo tudi ob vinogradu in nasadu oljk, v prijetni senci ob gozdu, kjer imamo manjšo degustacijsko hiško.

V kleti pridelujemo vino v inox posodah in barrique francoskih hrastovih sodih.

Imamo linijo svežih merlotov z belo etiketo, ter linijo zrelih merlotov s črno etiketo, katera se prodaja po 5ih letih.

Pridelujemo tudi zrele malvazije, katere zorimo v barriqu, pod črno etiketo. Bolj obsežna pa je sveža linija malvazije, zorjena v inox sodih, pod belo etiketo.

Po večini naše stranke uživajo v svežih linijah za vsakdan, za posebne priložnosti pa si privoščijo tudi vino Guštin s črno etiketo.

Obe linije so prejele veliko nagrad in priznanj z raznih ocenjevanj, več let zaporedoma, kot npr. izbor sommelier Slovenije 2017, AGRA zlate medalje in nekaj srebrnih, tudi stranke so izredno zadovoljne.

Imamo izredno željo po dodatnem zagonu pri promociji blagovne znamke, ki jo je pred 120 leti pričel naš pranono Guštin. Z vsako buteljko se izredno potrudimo, da bi navdihnili stranko in ji naredili vinsko izkušnjo kar seda posebno, zato verjamemo, da bomo navdihnili tudi vas.

Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!