Gastrogurmanov izbor za vino meseca: RENSKI RIZLING »VINSKA KLET KELENC«

misc1

Gastrogurman.si naslovna vino meseca -ozka

Vinska klet KELENC leži v osrčju Lendavskih goric na najbolj severovzhodnem delu Prekmurja in Slovenije. Obdelujemo 6 ha vinogradov in odkupujemo grozdje od lokalnih vinogradnikov. Smo že četrta generacija pridelovalca v našem rodu.  Nova vinska klet je bila zgrajena leta 1992 in od takrat se je začelo posvečati bolj intentivno posameznim sortam.  Takrat se je začelo tudi stekleničiti vina. Zadnja tehnološka posodobitev je bila leta 2016, takrat smo izvedli nadgradnjo obrata predelave grozdja  in skrajšali proces od trgatve do fermentacije na minimum, posodobili smo tudi sistem za hlajenje vina z najmodernejšo tehnologijo. Trenutna kapaciteta kleti je 150.000. V naši kleti so vina, ki so del tradicije in so donegovana s prenešenim znanjem preko več generacij in vodenjem sodobnega kletarjenja. Plod tega je pestra ponudba vin, ki lahko zadovoljijo še tako prebranega potrošnika. Pridelujemo sortna bela, sortna rdeča in rose vina, ter belo in rdečo zvrst. Vsa vina so značilna za naš okoliš.

RENSKI RIZLING »VINSKA KLET KELENC«

Opis vina:

RENSKI RIZLING

•  Letnik 2016
•  Polsuho
•  Alkohol 12% vol
•  Kislina 6,5 g/L
•  Vinorodni okoliš Prekmurje
•  Vinorodni kraj Lendavske Gorice
•  Lega vinograda zahodna
•  Tla ilovnata
•  Nadmorska višina 200 m
•  Gostota sajenja 4000 trt/ha
•  Starost vinograda 19 let
•  Rez enošparonska neobremenjena trta
•  Trgatev izključno ročna
•  Priporočena temperatura 5-8 C

Nežne zlatorumene rumene barve, cvetica je tipična sadna limona, suha jabolka in cvetne zaznave lipe, po okusu pa izrazitejši mineralast, z malo sladkorja je harmoničen z bogato kislino, tipičen, poln in bogat z daljšim zatonom.

Maceracija 24 ur, flotacija mošta in hitro dodajanje vrelnega nastavka, kontrolirana temperatura vrenja pri 16-17 C

Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!