Gastrogurmanov izbor za vino meseca: PORTOROSE

misc1

Gastrogurman.si naslovna vino meseca -ozka

KMETIJA MAHNIČ, INGRID MAHNIČ, DRAGONJA, SEČOVLJE

Med 9 hektarji vinogradov, raste pri nas tudi stara avtohtona sorta Cipro, ki ji Italijani pravijo muscato rosa, Hrvati pa muškat ruža. Elegantno naravno diši po vrtnici. V Slovenski Istri imamo manj kot 6 hektarjev te sorte, ki je bila že pozabljena, a so jo na srečo ohranili. Cipro je rdeča sorta grozdja, ki zelo kmalu dozori in dosega visoke sladkorne stopnje.

Na naši kmetiji smo jo sadili leta 2009 za Nika, ki se je odločil za študij na Biotehnični fakulteti in iz sladkega grozja leta 2012 pridelali prvo rose vino namenjeno festivalu vrtnic v Portorožu. V vinograd sta po stari navadi župan občine Piran dr. Peter Bossman in vinska kraljica Slovenske Istre za 2013 – Kim Mahnič zasadila vrtnico z imenom Portorož.

Cipro 2016, katerega danes predstavljamo, je poleg domačih trgačev obiralo tudi več kot 20 novinarjev iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, Italije in Avstrije na 6. Mednarodni trgatvi turističnih novinarjev FIJET

Tehnološko smo grozdje hitro sprešali (maceracija je bila le dobre 3 ure) dobili rose mošt, ki nam je po nedokončanem vretju pustil št 28 g nepovretega sladkorja.

Vino PORTOROSE (italijansko ime za Portorož oz. v prevodu pomeni pristanišče vrtnic) je nežno rosa barve s oranžnimi odtenki, zelo elegantnega vonja po vrtnici, v ozadju pa tudi jagodičevje in agrumi-tipični za istrski muškat, toplega in gladkega okusa in z nižjimi kislinami.

To je vino LJUBEZNI in vino poletja. Ohlajenega uživamo lahko kot aperitiv ali namesto sladice, najboljše  se pa spaja z škampi, jastogom ali kozicami.

Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!