Gastrogurmanov izbor za vino meseca marec: MODRA FRANKINJA PRESTIGE »VINSKA KLET METLIKA«

misc1

Gastrogurman.si naslovna vino meseca -ozka

 
VINSKA KLET METLIKA

Zgodba Vinske kleti Metlika se začne 14. novembra 1909, ko so naši predniki ustanovili prvo Vinarsko zadrugo v Metliki. Danes zgodbo največje belokranjske kleti pelje novim zmagam naproti mlada, entuziazma polna ekipa Belokranjcev, ki si prizadevajo za nenehne izboljšave. Zgodovina nam je začrtala odlične smernice, saj je bila prav v tej kleti ustekleničena prva metliška črnina (1968), pozneje pa pionirsko pridelano prvo vino rose (1981) in eno prvih na območju takratne Jugoslavije pridelano ledeno vino (1986). V mogočni, 108 metrov dolgi kleti s stalno temperaturo 12 stopinj Celzija letno pridelamo več kot pol milijona litrov vina. KZ Metlika ima 26,5 hektarja novih, lastnih vinogradov z zasajenimi 114 tisoč trsi. Za svoje potrebe klet prevzema in odkupuje grozdje še od skoraj 200 belokranjskih vinogradnikov, ki so zadružni člani in kooperanti.

MODRA FRANKINJA PRESTIGE

Letnik: 2013
Sortni sestav: 100% modra frankinja 
Alkohol: 11,5%
Suho 
Nadmorska višina: 200-350m

Dolga maceracija drozge in večletno zorenje vina v lesenih hrastovih sodih samo še dodatno potrjujeta kakovost tega izjemnega vina. Tudi 12 mesečno zorenje vina v novih 225 l sodih, narejenih iz francoskega hrasta, obogati kraljestvo arom in okusa Modre frankinje.

Odlično se dopolnjuje z jedmi iz divjačinskega mesa ter raznimi gobami, zelo rada pa se spogleduje tudi s pikantnejšimi siri. Zaradi dolgega zorenja vina v sodih in steklenici je pomembno, da postrežemo s pravilno temperiranim vinom, najbolje med 16 in 18 °C.

 

      

 

Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!