Gastrogurmanov izbor za vino meseca: Malvazija Capo d’Istria ( Vinakoper )

misc1

Gastrogurman.si naslovna vino meseca -ozka

Vino meseca aprila po izboru uredništva Gastrogurman je Malvazija Capo d’Istria ( Vinakoper ), najprestižnejša linija vin iz Vinakoper ter zmagovalka po izboru slovenskega in evropskega reda vitezov vina na letošnjem festivalu Malvazija, žlahtni okus Mediterana.


“Izredno poln, bogat okus, ki se s prijetnimi kislinami zlije v lepo harmonijo. Izredna mineralnost in dolg pookus potrjujeta plemenitost tega vina.”

O vinu:

Sorta: Malvazija

Sladkorna stopnja: suho

Trgatev: izključno ročna trgatev, konec  septembra

Pridelava: Odlično dozorelo in zdravo grozdje po pecljanju nekaj časa hladno maceriramo ter ga po prešanju in bistrenju fermentiramo v barrique sodčkih. Tam vino zori še leto dni, nato zorenje poteka v velikem hrastovem sodu do stekleničenja.

Poreklo: vinorodna dežela Primorska, vinorodni okoliš slovenska Istra

Lega: Debeli rtič, Labor

Vrsta tal: eocenski fliš, lapor in peščenjak

Opis vina: 

Barva: Intenzivna slamnato rumena barva z odtenki zlate.

Vonj: Poudarjena aroma zrelega sadja z notami akacijevih cvetov, medu in pridihom vanilije.

Okus: Izredno poln, bogat okus, ki se s prijetnimi kislinami zlije v lepo harmonijo. Izredna mineralnost in dolg pookus potrjujeta plemenitost tega vina.

Priporočilo k hrani: Zobatec v pečici s krompirjem, hobotnica pod peko, testenine z morskimi sadeži.

Temperatura serviranja:  11–13 °C


Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!