Gastrogurmanov izbor za vino meseca julij: ROSÉ ALBIANA »VINA ALBIANA«

misc1

Gastrogurman.si naslovna vino meseca -ozka

VINA ALBIANA

Bela, rosé, rdeča, mirna in peneča

Posestvo, na katerem uspevajo naši vinogradi, sta leta 1936 kupila ALBIN in ANA Žaren. Od tod ime ALBIANA. Ta vina ob poudarjeni sadnosti izražajo svoje sortne značilnosti in karakter naše vinorodne dežele Dolenjske.

Obdelujemo 20 hektarjev vinogradov oziroma nekaj več kot 90.000 trt. Zemlja, na kateri uspevajo naše trte, je mešanica ilovice in laporja. Znamko Albiana označuje selekcija naših najboljših leg in grozdja najvišje kvalitete. Z znamko Albiana želimo strankam ponuditi največ, kar se iz naših vinogradov da, zato imajo trte zelo majhno obremenitev. Čas trgatve skrbno določamo z natančnimi meritvami grozdja, v procesu vinifikacije pa poskušamo biti minimalistični, brez dodatkov ali večjih posegov v vino, tako da imamo v kozarcu čim boljši odraz naših leg in mikroklime.

ROSÉ ALBIANA

Sorta: 100% ‘Modra frankinja’ 
Vinograd: Doma
Vinifikacija: direktno stiskanje, 100% samotok, kontrolirana hladna fermentacija, krajše zorenje na finih drožeh Zorenje: 6 mesecev v inox posodi
Sladkorna stopnja: Suho
Alkohol: 13,5 %vol

Mladostna barva lososovega mesa z odtenkom vijolične, je naša interpretacija ros. Svežina je poleg živahne barve druga ključna značilnost: nanaša se na raztopljen ogljikov dioksid, ki daje v ustih le rahlo prasketajoč občutek. Tretja dominanta je izrazito saden vonj, kot pri jagodnem frapeju, ker pa so zaznave večplastne in se pojavi zrela sadnost, gre za celoletni rosé, ki ni samo poletno vino! Frankinja je pustila jasen odtis: v okusu ni trpkosti, vendar se izvorno rdeče grozdje vseeno čuti. 

Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!