Gastrogurmanov izbor za vino meseca: I.T. Xold – Izbrani teran 2005

misc1

Gastrogurman.si naslovna vino meseca -ozka

Vino meseca novembra po izboru uredništva Gastrogurman je I.T. Xold – Izbrani teran 2005 – C.V. Colja Vino.
I.T. X old za svoja leta še vedno izžareva svežino, z vonjem po gozdnih sadežih, kljub dolgoletnemu zorjenju v sodu pa ta ni prevladal in le dopolnjuje okus z nežnim pridihom lesa, ki harmonično povezuje sadnost in dozorelost tega vina.

 

Opis vina: Teran, edinstveno vino, ki izhaja izključno s Krasa je samo po sebi svetovna posebnost, ki ga praviloma nismo vajeni v dozoreli obliki, ko je vino starejše od  desetih let.

Za doseganje takšne kvalitete vina je potrebna majhna obremenitev na trto ter popolna dozorelost, prezrelost grozdja. Da vsebino grozdne jagode v čimvečji meri pretvorimo v vino je pomembna daljša, 18 dnevna maceracija, ki na začetku poteka pri višji temperaturi, proti koncu alkoholne fermentacije pa se znižuje.

Zorjenje vina je povzeto iz načina pridelave Cognaca, zato je pri okrajšavi imena Izbrani Teran – I.T. dodana tudi oznaka X old, kar pomeni, da je vino pred stekleničenjem 10 let zorelo v kleti. Po končanem mlečnokislinskem razkisu je sledil pretok v 225l barrique sod, kjer je vino zorelo eno leto, kasneje pa brez pretokov vse do konca trgatve letnika 2015 v rabljenem 225l barrique sodu.

I.T. X old kjub svojim letom še vedno izžareva svežino, z vonjem po gozdnih sadežih, kljub dolgoletnemu zorjenju v sodu pa ta ni prevladal in le dopolnjuje okus z nežnim pridihom lesa, ki harmonično povezuje sadnost in dozorelost tega vina.

gastrogurman-si-vino-meseca-colja-vino-itx-klet-2  gastrogurman-si-vino-meseca-colja-vino-itx-klet-1

Alkoholna stopnja: 12,50%

Sorta: Refošk

Barva: Rdeče

Struktura: Dozorelo

Sladkorna stopnja: Suho

Trgatev: ročna

Maceracija: 18 dni

gastrogurman-si-vino-meseca-colja-vino-itx-steklenica

.


Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!