Gastrogurmanov izbor za vino meseca februar: IZBRANI TERAN »VINSKA KLET VRABEC«

misc1

Gastrogurman.si naslovna vino meseca -ozka

Tokrat na Kras, v Pliskovico. Tam zorijo odlična vina kleti Vina Vrabec. Pridelujejo teran, cabernet sauvignon in merlot, ter vitovsko grganjo, malvazijo, chardonay in sauvignon. 10 ha vinogradov je razdrobljenih na južnem delu griča okrog vasi. Klet z dolgo tradicijo nadaljuje svoje delo z prijemi modernizacije v sodelovanju z naravo. Sodelujejo na raznih sejmih in tekmovanjih, kjer prejemajo tudi priznanja. Za boljše spoznanje, vabljeni na obisk.

 

IZBRANI TERAN

Je vrhunsko suho rdeče vino. Pridelano iz odlično dozorelega, ročno obranega grozdja, ki uspeva na odličnih južnih legah. Njegove odlike so intenzivna češnjeva barva, sadna cvetica po gozdnih sadežih in bogat okus. Po končanem vrenju opravljen biološki razkis, kjer se jabolčna kislina spreminja v mlečno, kar daje vinu mehkobo. Za lepo zaokroženost dozoreva v velikih lesenih hrastovih sodih. Ponudimo ga k pršutu, divjačini in mesnim jedem.

 

Sorta grozdja: Refošk 100%

Alkohol: 12%

Sladkorna stopnja: suho

Vinorodni okoliš: Kras

Starost vinograda: 30 let

Nadmorska višina: 250-270 m

Sestava tal: jerovica (jerina, terra rossa)

Trgatev: ročna trgatev, začetek oktobra

Maceracija: 14 dni

Zorenje: vsaj 12 mesecev v velikih hrastovih sodih

 

      

 

Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!