Gastrogurmanov izbor za vino meseca decembra: SIVI PINOT »Vinska klet ZAVEC«

misc1

Gastrogurman.si naslovna vino meseca -ozka

SIVI PINOT 2018: VINSKA KLET ZAVEC

Sorta: 100% Sivi pinot

Pridelovalni okoliš: Štajerska-Slovenija / Haloze

Letnik: 2018

Sladkorna stopnja: Suho

Alkohol: 14,5 % vol

Tla: Lapor in peščenjak

Pridelava: Ročna trgatev; hladna maceracija za 48 ur; fermentacija pri 16 °C v inox cisterni in delno v majhnih hrastovih sodih

Zorenje: Na finih drožeh 4 mesece v inox cisterni in delno v majhnih hrastovih sodih

Polnitev: Pomlad 2019, 0,75l

Opis: Na vonju sveže, sadna cvetica po tropskih sadežih, pridih lesa, polno v okusu, dolg pookus, v okusu slano in mineralno.

Temperatura serviranja: 9-10 °C

V vinogradniški kleti Zavec pridelujemo buteljčna in peneča vina, ki predstavljajo rastišče Haloz, ki se med drugim uvrščajo v 4% najboljših vinogradniških leg na svetu. Haloze so posebne same po sebi že zaradi visokih strmih gričev, kjer na prisojnih legah raste vinska trta predvsem na terasasto urejenih vinogradih. Vinogradi so obkroženi z gozdovi, kar daje svojo vlogo predvsem v jesenskem času, ko grozdje zori in je razlika dnevno nočnih temperatur tudi do 20°C z čim obdržimo višje kisline v vinu in z tem prijetno svežino vina. Podlaga naših vinogradov so v glavnem lapor in peščenjak, sedimentne kamnine zaradi katerih se morajo naše trte boriti za vlago v zemlji in tako poženejo vidne korenine tudi do 15 metrov v globino kar se kasneje odraža v vinih z izjemno mineralnostjo in slanostjo.

Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!