Gastrogurmanov izbor za vino meseca: CVIČEK MARTINČIČ

misc1

Gastrogurman.si naslovna vino meseca -ozka

CVIČEK MARTINČIČ 2018 – KRALJ CVIČKA 2018 in 2 x ŠAMPION AGRA 2018

Cviček Martinčič 2018 Jerneja Martinčiča iz Šentjerneja je nekaj izrednega. Kar nekaj argumentov obstaja za ta neskromni zapis. Najprej z izborom za Kralja Cvička 2018 v aprilu letošnjega leta. Tudi v tem vročem poletju na ocenjevanju v okviru sejma Agra 2018 še za izbor šampiona med vsemi ocenjevanimi cvički; in ne enkrat-ampak dvakrat-oba vzorca z enako oceno. Cviček lanskega letnika je zelo saden, na okusu precej bogat, kar malo izstopa na oder polnejših vin, hkrati pa sočen in piten, gladek in saden.

Za Cviček Martinčič je ob pestrosti vonjav po zrelih malinah, gozdnih jagodah in drugih sadežih značilna zmerna kislina. Pookus je razmeroma dolg, kar je posledica manj obremenjenih trt in dolgoletnih  izkušenj s pridelavo.

Cviček Martinčič je lahko, suho, sveže in prijetno vino, primerno za vsakršno priložnost. Značilna je izražena svežina (kislina od 6 do 10 g/l) ob nizki alkoholni stopnji (8,5–10,0 vol. %). Značilen in poseben je tudi zaradi svoje sestave. Pridelan je iz grozdja belih sort (kraljevina, laški rizling, zeleni silvanec), in rdečih sort vinske trte (žametna črnina, frankinja). Predelava različnih sort grozdja lahko poteka ločeno ali skupaj. Osnovne lastnosti cvička so predpisane in če jim vino ustreza, dobi oznako »Cviček PTP« (priznano tradicionalno poimenovanje).

Cviček Martinčič ponudimo ob tradicionalnih slovenskih in še zlasti dolenjskih jedeh: štruklji, odojek, kozliček na ražnju, krvavice z zeljem, martinova gos z mlinci, suhomesnate jedi …

 

Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!