Gastrogurmanov izbor za vino meseca: Capris Muškat (Vinakoper)

misc1

Gastrogurman.si naslovna vino meseca -ozka

Capris Muškat smo izbrali kot vino meseca julija prav z razlogom, saj je zelo primerno za osvežitev ob večerih, lepo se ujame z jedmi, kot so kozice ali piščanec na žaru, s pikantnimi omakami, azijsko hrano, različnimi kariji, dimljenim lososom, svežimi sadnimi solatami, jagodami, čokoladnim mussom, sladicami z vanilijevo kremo in svežim sadjem … Lahko pa kot penina za sproščen klepet in uživanje v prijetnih trenutkih ob dobri družbi ali za sladek zaključek obroka.
.
.
Sorta:
100% rumeni muškat
Sladkorna stopnja: doux – sladko (51 g/1)
Alkohol: 11,00 vol %
Trgatev: Ročno obiranje grozdja v drugi polovici septembra.
Pridelava: Grozdje smo za kratek čas macerirali pri nizki temperaturi. Nežno stisnjen mošt smo zbistrili in ga fermentirali v inoks posodah pri temperaturi 16 °C. Sledila je sekundarna fermentacija po Charmat postopku, ki omogoča ohranjanje tipične, sortne arome, svežine in sadnosti.
Poreklo: Zaščiteno geografsko poreklo Slovenska Istra.
Lega: Purissima, Šantoma
Tla:  Eocenski fliš, sestavljen iz plasti laporja in peščenjaka.
.
.
Opis vina:
.
Barva:
Vino je bistro, zlato rumene barve. V kozarcih lahko opazujemo intenzivno iskrenje in veriženje drobnih mehurčkov CO2.
Vonj: V intenzivni muškatni aromatiki najdemo vonj jasminovih cvetov, marelice, ličija in kosmulje.
Okus: Na okus deluje prijetno aromatično, sladko in osvežujoče. V ustih se nam sprostijo okusi sveže marelice, citrusov, melone in mandarine, ki se lepo prepletajo s sočno kislino in razigranimi mehurčki.
Sposobnost staranja: Zaradi ohranjanja svežine in aromatike, ki jo penina ponuja, svetujemo, da jo popijete v roku dveh let.
Priporočilo k hrani: Lepo se ujame z jedmi, kot so kozice ali piščanec na žaru, s pikantnimi omakami, azijsko hrano, različnimi kariji, dimljenim lososom, svežimi sadnimi solatami, jagodami, čokoladnim mussom, sladicami z vanilijevo kremo in svežim sadjem … Lahko pa kot penina za sproščen klepet in uživanje v prijetnih trenutkih ob dobri družbi ali za sladek zaključek obroka.
.
Temperatura serviranja:  6-8 °C

Capris_muskat&refosk_A4_tehnični list_Q.cdr

Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!