Gastrogurmanov izbor za vino meseca: Bagueri Merlot – Klet BRDA

misc1

Gastrogurman.si naslovna vino meseca -ozka

Vino meseca januarja po izboru uredništva Gastrogurman je Bagueri Merlot – Klet BRDA.
Zrela vina družine Bagueri zorijo v hrastovih sodih in so izrazno izjemno bogata. V njihovem polnem okusu dojamemo z minerali bogato briško zemljo in vpliv močnega mediteranskega sonca. Kompleksne, a še vedno sveže arome, nas spomnijo na bližnje alpske očake in jadransko morje.”

Vina Bagueri nosijo ime graščaka iz gradu Dobrovo. Grof katalonskega rodu, Silverio de Baguer, je bil znan kot velik vinski poznavalec.

Globoke korenine tukajšnje vinarske tradicije začutimo v dovršenosti negovanja vin v barikih in velikih hrastovih sodih.

Opis vina:
Začinjen, a svilnat in večplasten: od gozdnih sadežev do bogate temne čokolade.

Videz: temne žametno rubinaste barve.
Aroma: poudarjena, po črnem ribezu, slivovi marmeladi, kakavu, čokoladi in meti.
Okus: mehak, prijetne note zrelega jagodičja in slive, nato značilen priokus črne čokolade. Močna struktura s prijetno svežino. Prijetno dolg in topel odhod.
Sommelier priporoča k hrani: divjačina, rdeče meso v vseh oblikah (pečeno, na žaru ali suho), zrel, rahlo pikanten ovčji sir, temna čokolada.
Temperatura serviranja: 16-18 °C.
Potencial staranja: do 10 let.

.
Poreklo:
Vinorodni okoliš:Brda
Lega vinogradov: JZ, JV
Oblika vinogradov: terase
Nadmorska višina: 80 – 350 m
Vzgojna oblika: enojni Guyot
Gostota sajenja: 5,000 trsov/ha
Starost vinogradov: 10 – 25 let
Tip zemlje: glina
Podnebje: submediteransko, mešanje toplega morskega zraka in hladnih alpskih vetrov
.
Grozdje
Sorta: 100 % Merlot
Trgatev: izključno ročna
Vinifikacija: 10 – 15 dni at T= 25 – 28˚C
Fermentacija: 100% v francoskih in ameriških barrique sodčkih
Zorenje: 100 % v francoskih in ameriških barrique sodčkih, 24 mesecev »sur lie«
Mlečno kislinska fermentacija: popolna
.
Nagrade
2016    Vino Slovenija – Gornja Radgona    2012    Zlata medalja
2016    Galician Wine Festival – Poljska    2012    Zlata medalja
2016    Mondial de vins extrems – Italija    2012    Srebrna medalja
2016     Vinoforum – Poljska    2012     Zlata medalja
.
Parametri
Letnik vina: 2012
Alkohol: 14,5 % vol
Skupne kisline: 4,67 g/l
pH: 3,6
Ostanek sladkorja: 4,9 g/l

gastrogurman-si-vino-meseca-bagueri-merlot-klet-brda-steklenica

.


Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!