Gašper Čarman o festivalu Top Vino – seznam sodelujočih je impresiven

misc1

Intervju Gašper Čarman za Top Vino by Evino ozka

Gašper Čarman, najboljši in vsekakor tudi najbolj poznan slovenski sommelier, lastnik lokala in trgovine z vini, velik poznavalec svetovne elite vinskih kleti ter vinarjev, bo čez slab mesec v Cankarjev dom s festivalom Top Vino pripeljal izbor najbolj prestižnih slovenskih in svetovnih vin. Da bo dogodek res vrhunski, vsekakor priča obseg seznama z znanimi imeni sodelujočih vinarjev, ki ga bodo dokončno razkrili na novinarski konferenci.

Gašperja Čarmana smo povabili na krajši intervju, da nam pred novinarsko konferenco zaupa še kakšno zanimivost o prihajajočem dogodku.

Kako se je pravzaprav porodila ideja za dogodek Top Vino?
Že kar nekaj časa sem razmišljal o organizaciji tovrstnega dogodka. Vrsto let sem dejaven na področju vinarstvo in mislim, da bo festival Top Vino lepo nadgradil našo dejavnost. K sodelovanju sem pritegnil Francija Keka, ki ima izkušnje z organizacijo velikih prireditev.

V oktobru organizirate enega izmed najbolj prestižnih vinskih dogodkov pri nas. Kakšen je odziv strokovne javnosti v teh dneh, ko razkrivate imena sodelujočih?
Izjemno pozitivni odzivi mi dajejo dodatni zagon. Ravno zdajle sem prejel sporočilo, sicer zelo zahtevne novinarke, da je seznam impresiven. Veseli me, da so se vabilu odzvali vsi najboljši slovenski vinarji. Med tujimi vinarji so imena, kot so Château Pontet-Canet, Vega Sicilia, Giscour, Château Smith Haut Lafitte, Ferrari, Ornellaia … Med sodelujočimi je tudi znameniti Joško Gravner, za katerega ne pomnim, da se je kdaj udeležil katerega izmed festivalov. Poleg kar enajstih bordojskih châteaujev, vin najuglednejših kleti Toskane, Španije, Portugalske, Avstrije, Kalifornije ter Nove Zelandije, šampanjcev in penin, bodo za popestritev okusa na festivalu poskrbeli tudi destilati Distillerie Berta, konjak Tesseron, srbsko žganje Zarić in odlična Martin Miller’s in Fever Tree mešanica gin & tonic.

V enem večeru boste v Cankarjevem domu združili tako svetovno elito med ponudbo vin kot tudi najboljše slovenske vinarje…to najbrž ni bila lahka naloga, kajne?
Če ne bi vrsto let sodeloval z njimi, mi to verjetno ne bi uspelo. Leta poznanstev so spletla zaupanje, katerega rezultat je njihovo sodelovanje na našem festivalu. Zanimalo jih je, kdo vse bo sodeloval, kje imamo dogodek namen pripraviti in kako smo si ga zamislili.

Obetajo se tudi premierne predstavitve vin, ki se jih bo lahko prvič okušalo prav na festivalu Top Vino?
To je posebno priznanje našim prizadevanjem. Mnogo vinarjev se je odločilo, da bodo prav pri nas prvič javno predstavili svoje vino. Premiernih predstavitev bo preko 30.

Top Vino bo vsekakor dogodek na visokem nivoju, ki bo na novo definiral merila visokih vinskih festivalov v Sloveniji. Povejte nam, kaj bomo poleg vrhunskih vin lahko še doživeli na ta večer?
Na festivalu, ki bo potekal med 13. in 20. uro, bodo obiskovalci s kupljeno vstopnico lahko pokušali vina petinšestdesetih vinarjev. Orgnizirali bomo tudi nekaj predstavitvenih delavnic. Poleg že naštetih pijač bo brbončice razvnemala tudi dodatna gourmet ponudba, med katero zagotovo izstopa španski pršut Pata Negra Blazquez. Poleg uradnega dela festivala Top Vino, bo za vse obiskovalce omogočeno pofestivalsko druženje na bližnji atraktivni lokaciji, kjer se poleg ustrezne gostinske ponudbe obeta tudi prijetno glasbeno presenečenje. Več informacij je na voljo na spletni strani www.evino.si.

Kako se je pravzaprav porodila ideja za dogodek Top Vino?
Že kar nekaj časa sem razmišljal o organizaciji tovrstnega dogodka. Vrsto let sem dejaven na področju vinarstvo in mislim, da bo festival Top Vino lepo nadgradil našo dejavnost. K sodelovanju sem pritegnil Francija Keka, ki ima izkušnje z organizacijo velikih prireditev. Njegov Rock Otočec je bil pred leti največji festival na prostem, Izbor gourmet & fun festival, ki ga je organiziral s Tomažem Kavčičem, pa so mediji označili za najpomembnejši kulinarični dogodek doslej v Sloveniji.

Naše bralce gotovo zanima, kako je z nakupom vstopnic.
V prodaji je bilo 250 vstopnic po nekoliko nižji ceni, ki so že pošle. Sedaj je na voljo omejeno število vstopnic po 40 evrov. Cena bo v nadaljevanju višja, sedaj pa je vstopnice do razprodaje moč kupiti na prodajnih mestih Eventima (na njihovi spletni strani in bencinskih servisih Petrol in OMW), na prodajnih mestih Cankarjevega doma, v eVino baru  in na spletni strani eVina (www.evino.si).

Dogodek Top Vino bo vsekakor požel ogromno zanimanja, ga boste organizirali tudi naslednje leto? Kakšni so načrti za prihodnost?
Že zdaj vas vljudno vabimo na peto zaporedno izvedbo festivala, ki bo leta 2021. …je optimistično in s humorjem začinjeno zaključil Gašper, iz uredništva pa dodajamo, da se bomo povabila z veseljem udeležili!

Se vidimo prihodnji mesec na Top Vino!

Gastrogurman.si vinski festival TOP VINO by eVino in Gašper Čarman