Chefov recept: Losos – confit oz. oliocottura – Pirc Daniel

misc1

ozka usklajena 600x65

Chef Pirc Daniel  nam je tokrat pripravil recept za lahko, predvsem pa okusno poletno jed. Confit je francoska tehnika konzerviranja živil v maščobi. Za konzerviranje lososa je izbral oljčno olje, ki na obali v večini primerov predstavlja osnovo za pripravo jedi in ki je poleg značilnega okusa tudi precej bogato z biofenoli oz. antioksidanti, ki so koristni za nase zdravje.
.

.

Losos bo pripravljen v kozarčku, ki ga nato postavimo v vodno kopel

Sestavine:
– 140 g lososovih filejev
– 10 cl oljčnega olja Jenko – Lecchino
– 40g korenja
– 40g bučk
– 15g morskih špargljev
– par listov sveže solate
– marmelada z okusom jabolka, pomaranče in sivke
– staran balzamični kis, solni cvet ter svež poper

.
.
Priprava
.
File lososa najprej posujemo z mešanico soli in sladkorja, ga zelo na rahlo iz vseh strani enakomerno vtremo ter postavimo v hladilnik za 15-20 min.

Med tem časom narežemo bučke in korenje na julienne, morske šparglje na hitro blanširamo ter na hitro ohladimo v hladni vodi.

File lososa operemo pod mlačno tekočo vodo, da speremo mešanico soli in sladkorja ter ga osušimo na bombažni brisački, nato ga skupaj z zelenjavo in dvema listoma erbe luigie ( citronovec ), ki nam z izločanjem eteričnih olj pričara svež okus po limoni, damo v steklen ognjevaren lonček ter  prelijemo z oljčnim oljem Jenko. Zelo je pomembno, da je vsebina v celotni prekrita, sicer lahko presušimo živilo ki ni enakomerno prekrito. Nato pazljivo zapremo vsebino oz. zvakumiramo.

Lonček z vsebino postavimo v vodno kopel za cca. 25 minut na temperaturo 90 stopinj C.

.

Serviranje:

Kozarček malce osušimo s kuhinjsko krpo ter ga previdno odpremo, odlijemo odvečno olje, malenkost posolimo s solnim cvetom, popopramo, dodamo morske šparglje ter 2 listka sveže bazilike.

Nato postavimo na krožnik ter priložimo malce sveže solate in nanjo postavimo žličko marmelade ter 2 kapljici staranega balzamičnega kisa.

.