ATIMO

misc1

Gastrogurman.si naslovna vino meseca -ozka

O vinu

Naša filozofija je enostavna: verjamemo, da so najboljše stvari preproste. Tako je za nas tudi grozd popoln sam po sebi in vsebuje vse potrebno, da iz njega lahko nastane dobro in bogato vino. Zato želimo na proces, ko iz grozdja nastane vino, kar najmanj vplivati. Rezultat te ideje je vino živahne, zlato rumene barve, kompleksnih vonjav, krepkega in mineralnega okusa, bogatega telesa ter dolgega pookusa.

Vinifikacija

Zrelo in zdravo grozdje sort Chardonnay in Malvazija smo ročno obrali ter devet mesecev macerirali na jagodah v 500 literskih lesenih, rabljenih sodih Tonneau, kjer je potekla alkoholna fermentacija in biološki razkis. Po devetih mesecih maceracije pri nekontrolirani temperaturi je ob polni luni sledil prvi pretok v rabljene 500 litrske Tonneau sode, brez stiskanja grozdja. Vino je nato 16 mesecev zorelo v sodu na finih drožeh, pretoki in vsa dela mešanja (bâtonnage) so bila opravljena ob polni luni. Vino je bilo stekleničeno po principu prostega pada v oktobru leta 2017, brez filtracije in ob dodatku minimalne količine žvepla. Pri vretju smo uporabili le avtohtone kvasovke, vino ni bilo beljakovinsko čiščeno in ne stabilizirano na vinski kamen.

ATIMO je po svoji naravi motno vino, saj vsebuje usedlino finih kvasovk. Svetujemo vam, da steklenico pred odprtjem obrnete in tako dovolite, da se kvasovke premešajo z vinom. Priporočena temperatura serviranja je 12°C.

Prosta žveplasta kislina: 12 mg/l, pH: 3,67
Skupna kislina: 5,39 g/l, Hlapne kisline: 0,66 g/l
Alc.: 13,5% vol.

Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!