Uporabni članki in novosti

LOVE sorbet iz Muškatne penine in jagod
LOVE sorbet iz Muškatne penine in jagod
LOVE sorbet iz Muškatne penine in jagod

LOVE sorbet iz Muškatne penine in jagod

Sladka valentinova razvajanja z Muškatno penino … Muškatna penina je popolna izbira za valentinovo. Ne le zaradi privlačnega videza v rožnatih barvah. Je sveža, živahna in lahkotna penina, ki vedno očara. Odlikuje jo harmoničen preplet sadnega in polnega okusa, sorta muškat otonel pa ji daje značilno muškatno cvetico. Z iskrivimi mehurčki iz posebnih trenutkov pričara […]

 
RILETTE – Namaz iz sardel po bretonsko
RILETTE – Namaz iz sardel po bretonsko
RILETTE – Namaz iz sardel po bretonsko

RILETTE – Namaz iz sardel po bretonsko

Avtor: Klemen Košir / Rilette je tipična francoska podeželska pogruntavščina, v večji količini maščobe se meso na šibkem ognju duši, praži in mehča v nedogled oziroma toliko časa, da se vlakna povsem razpustijo in po naravni poti nastane mazljiva zmes, ki jo prestavimo na rezino kruha in že imamo pripravljeno okusno malico ali večerjo. Mastno […]

 
Prof. dr. Janez Bogataj: Božične jedi v Sloveniji
Prof. dr. Janez Bogataj: Božične jedi v Sloveniji
Prof. dr. Janez Bogataj: Božične jedi v Sloveniji

Prof. dr. Janez Bogataj: Božične jedi v Sloveniji

…Koruzo do božiča, potem bo pa iz hudiča! Za tem nenavadnim  naslovom je kratka pesem, ki sem jo ob koncu 70. let 20. stoletja zapisal v dolini zgornje Krke in pravi takole: Ječmen do pšenice sem pojedel, pšenico do koruze, koruzo do božiča – potem bo pa iz hudiča! Ti kratki verzi sporočajo in pojasnjujejo […]

 

Mattoni in Magnesia že na voljo v Sloveniji
Mattoni in Magnesia že na voljo v Sloveniji
Mattoni in Magnesia že na voljo v Sloveniji

Mattoni in Magnesia že na voljo v Sloveniji

Več kot le mineralna voda Mineralne vode niso le sredstvo za potešitev žeje. Danes jih razumemo kot pijačo, ki izboljša naše kulinarične navade in pomembno obogati naše doživetje ob uživanju najljubših pijač ter jedi. Antična ljudstva so vodo povezovala z različnimi kulturnimi in kulinaričnimi obredi že v davni preteklosti. Stari Rimljani so izvire mineralne vode […]

 
Vinska kultura v Avstriji
Vinska kultura v Avstriji
Vinska kultura v Avstriji

Vinska kultura v Avstriji

Vinska kultura pomeni veliko več, kot samo piti dobro vino: obiskati vinogradniške posesti, ulice z vinskimi kletmi, doživljajske svetove in vinske seminarje, da bi v besedi in dejanjih odkrili resnico o vinu. V zadnjih dveh desetletjih se je vino iz Avstrije vztrajno razvijalo k boljši kvaliteti, kar je pripeljalo do tega, da je bodisi domače […]

 
Toplotna obdelava mesa
Toplotna obdelava mesa
Toplotna obdelava mesa

Toplotna obdelava mesa

Meso je bilo v preteklosti, sedanjosti in bo verjetno tudi v prihodnosti ena od pomembnih sestavin človekove prehrane. Meso sicer ni nujno potrebno v človekovi prehrani, saj ga lahko enakovredno nadomestimo tudi z drugimi živili živalskega izvora ob upoštevanju smernic zdrave prehrane, vendar je lahko njegovo izključevanje iz prehrane tvegano početje. Članek je za portal […]

 

Recept za namaz iz dimljenega brancina
Recept za namaz iz dimljenega brancina
Recept za namaz iz dimljenega brancina

Recept za namaz iz dimljenega brancina

Iz ribogojnice Fonda, od koder prihajajo znameniti piranski brancini, so nam posredovali recept, ki  je nastal v sodelovanju s študenti in profesorji iz Fakultete za vedo o zdravju. Naj vam tekne;

 
Okusite svet čarobnih mehurčkov Penine Jeruzalem Ormož
Okusite svet čarobnih mehurčkov Penine Jeruzalem Ormož
Okusite svet čarobnih mehurčkov Penine Jeruzalem Ormož

Okusite svet čarobnih mehurčkov Penine Jeruzalem Ormož

Živahnost, svežina in lahkotnost so značilnosti priznanih penin Jeruzalem Ormož,  ki so nepogrešljiva spremljava decembrskim praznovanjem. Odlikuje jih skrbna pridelava, ki se prične z rezom trte na terasah vinogradov in zaključi v objemu kleti, pod budnim očesom enologa. Ljubezen do izbranega grozdja se odraža v pisani paleti petih vrhunskih penin z edinstveno aromatiko. Kot najbolj […]

 
Recept za zmagovalno sladico iz VSŠGT Bled
Recept za zmagovalno sladico iz VSŠGT Bled
Recept za zmagovalno sladico iz VSŠGT Bled

Recept za zmagovalno sladico iz VSŠGT Bled

COKOLADNI GANACHE, TROPSKI SLADOLED, SLANA KARAMELNA OMAKA, TROPSKO SADJE ČOKOLADNI GANACHE 300 g temne čokolade 70% 500 g mleka 4 g želatine Sladkor po okusu Cimet . Najprej v hladno vodo namočimo želatino, nato nad soparo stopimo 300g temne čokolade. Vmes skupaj z začimbami segrejemo mleko do vrelišča, odstavimo in vmešamo ožeto želatino.  Tekočino počasi […]