Uporabni članki in novosti

Toplotna obdelava mesa
Toplotna obdelava mesa
Toplotna obdelava mesa

Toplotna obdelava mesa

Meso je bilo v preteklosti, sedanjosti in bo verjetno tudi v prihodnosti ena od pomembnih sestavin človekove prehrane. Meso sicer ni nujno potrebno v človekovi prehrani, saj ga lahko enakovredno nadomestimo tudi z drugimi živili živalskega izvora ob upoštevanju smernic zdrave prehrane, vendar je lahko njegovo izključevanje iz prehrane tvegano početje. Članek je za portal […]

 
Recept za namaz iz dimljenega brancina
Recept za namaz iz dimljenega brancina
Recept za namaz iz dimljenega brancina

Recept za namaz iz dimljenega brancina

Iz ribogojnice Fonda, od koder prihajajo znameniti piranski brancini, so nam posredovali recept, ki  je nastal v sodelovanju s študenti in profesorji iz Fakultete za vedo o zdravju. Naj vam tekne;

 
Okusite svet čarobnih mehurčkov Penine Jeruzalem Ormož
Okusite svet čarobnih mehurčkov Penine Jeruzalem Ormož
Okusite svet čarobnih mehurčkov Penine Jeruzalem Ormož

Okusite svet čarobnih mehurčkov Penine Jeruzalem Ormož

Živahnost, svežina in lahkotnost so značilnosti priznanih penin Jeruzalem Ormož,  ki so nepogrešljiva spremljava decembrskim praznovanjem. Odlikuje jih skrbna pridelava, ki se prične z rezom trte na terasah vinogradov in zaključi v objemu kleti, pod budnim očesom enologa. Ljubezen do izbranega grozdja se odraža v pisani paleti petih vrhunskih penin z edinstveno aromatiko. Kot najbolj […]

 

Recept za zmagovalno sladico iz VSŠGT Bled
Recept za zmagovalno sladico iz VSŠGT Bled
Recept za zmagovalno sladico iz VSŠGT Bled

Recept za zmagovalno sladico iz VSŠGT Bled

COKOLADNI GANACHE, TROPSKI SLADOLED, SLANA KARAMELNA OMAKA, TROPSKO SADJE ČOKOLADNI GANACHE 300 g temne čokolade 70% 500 g mleka 4 g želatine Sladkor po okusu Cimet . Najprej v hladno vodo namočimo želatino, nato nad soparo stopimo 300g temne čokolade. Vmes skupaj z začimbami segrejemo mleko do vrelišča, odstavimo in vmešamo ožeto želatino.  Tekočino počasi […]

 
Recept za sladico, nagrajeno na AEHT 2015
Recept za sladico, nagrajeno na AEHT 2015
Recept za sladico, nagrajeno na AEHT 2015

Recept za sladico, nagrajeno na AEHT 2015

Na letošnjem tekmovanju na letni konferenci največjega evropskega združenja turističnih in gostinskih šol, AEHT (Association Européenne des Ecoles d’Hôtellerie et de Tourisme) so sodelovali tudi študenti in predavatelji Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Bled. Med odličnimi uvrstitvami je bila s srebrom nagrajena tudi sladica Ane Božnar. Recept za to mojstrovino vam predstavljamo tukaj, […]

 
Zmagovalna recepta za koktajl iz VSŠGT Bled
Zmagovalna recepta za koktajl iz VSŠGT Bled
Zmagovalna recepta za koktajl iz VSŠGT Bled

Zmagovalna recepta za koktajl iz VSŠGT Bled

  Pred nekaj dnevi smo že pisali o odlični uvrstitvi študentov Višje šole za gostinstvo in turizem Bled a 28. tekmovanju AEHT v Cervii (ITA), kjer so dobili 2 zlati, eno srebrno in eno bronasto medaljo. Danes pa objavljamo tudi dva zmagovita rcepta za koktajl, ki sta prinesla zlati medalji študentoma Meti Vavpot in Janezu […]

 

Predstavljamo vam – knjiga Mojstrovine s kranjsko klobaso iz Slovenije
Predstavljamo vam – knjiga Mojstrovine s kranjsko klobaso iz Slovenije
Predstavljamo vam – knjiga Mojstrovine s kranjsko klobaso iz Slovenije

Predstavljamo vam – knjiga Mojstrovine s kranjsko klobaso iz Slovenije

Knjiga Mojstrovine s kranjsko klobaso iz Slovenije Monografija je prejemnica nagrade za Najlepšo slovensko knjigo 2011 in mednarodne nagrade Gourmand 2012  v kategoriji kuharskih knjig, ki se osredotočajo na eno sestavino (Best Single Subject). Na Frankfurtskem knjižnem sejmu 2015 je združenje Gourmand monografiji podelilo še eno nagrado; prvo nagrado gourmand best of the best (1995–2014) […]

 
Predstavljamo vam knjigi Potice ter Mehiška kuhinja
Predstavljamo vam knjigi Potice ter Mehiška kuhinja
Predstavljamo vam knjigi Potice ter Mehiška kuhinja

Predstavljamo vam knjigi Potice ter Mehiška kuhinja

Dobrih knjig z recepti ni nikoli dovolj in prav zato sem se razveselil priložnosti, da si natančneje ogledam knjigi Potice in druge domače slaščice ter Mehiška kuhinja. Tako prva kot druga  je namenjena specifičnemu področju priprave jedi, pa vendar sta obe knjigi pregledno sestavljeni in predvsem polni receptov za okusne jedi in slaščice. . . […]

 
Kaj lahko za vaše zdravje in dobro počutje naredi Ayurveda
Kaj lahko za vaše zdravje in dobro počutje naredi Ayurveda
Kaj lahko za vaše zdravje in dobro počutje naredi Ayurveda

Kaj lahko za vaše zdravje in dobro počutje naredi Ayurveda

Thermana & Veda Ayurveda Center Laško sestavlja ekipa, ki prihaja iz indijske Kerale, to je obmorsko mestece, ki predstavlja zibelko ayurvede in center svetovne ayurvede. . . VSAK ČLOVEK JE SVET ZASE V ayurvedi je vsak človek svet zase in za slehernega izberejo posamezniku prilagojen način obravnave. Če povemo drugače – močno začinjena hrana je […]