TIC Vipava – Izvirna Vipavska

featured image
Naslov: Turistično informacijski center Vipava,
Glavni trg 1,
5271 Vipava
Telefon: 05 368 70 41,
Mobilni telefon: 051 215 226,
Elektronska pošta: tic.vipava@siol.net
Spletna stran: http://izvirna-vipavska.si
Socialna omrežja: facebook

Delovni čas:

Turistično informacijski center Vipava,
Glavni trg 1, 5271 Vipava
.
.

urnik ( januar – marec ):
.

ponedeljek – petek:  8:30 – 16:30
sobota:  9:00 – 13:00
nedelja zaprto
.
Za vnaprej napovedane skupine smo odprti tudi izven urnika.

Opis ponudbe:

V TIC-u VIPAVA nudimo informacije o naravni in kulturni dediščini območja, o možnostih namestitve, o raznih dogodkih in prireditvah, o ponudbi domačih in tipičnih izdelkov območja, o ponudbi Vipavske vinske ceste. Skupinam nudimo pomoč pri organizaciji izletov.

TIC VIPAVA upravlja tudi z Vinoteko Vipava, kjer se predstavlja preko 220 vin iz vipavske doline.
.
.

Vipavska dolina – toliko vsega

Vipavska dolina leži na zahodnem delu Slovenije, na prehodu iz osrednje Slovenije v furlansko nižino. Od vzhoda proti zahodu jo oklepajo planote Nanos, Hrušica in izraziti rob Trnovskega gozda. Na jugu jo od Krasa ločijo Vipavski griči. Na zahodu se Dolina izteka v Goriško ravan.

Gladko dolinsko dno je odžejano z glavno vodno žilo – reko Vipavo, ki veže zgornji in spodnji konec doline. Svoje popotovanje začenja v Vipavi, od nas pa se, hiteča proti Soči, poslovi v spodnji Vipavski dolini.

Območje je reliefno, pedološko in klimatsko zelo pestro, kar narekuje, da so tudi kmetijske dejavnosti in vzgoje kultur zelo različne. Vipavska dolina s svojimi planotami je dežela mnogih barv. V zgodnji pomladi na planotah še slika svoje mojstrovine zima, medtem ko se Dolina že odeva v nežno belino sadnega cvetja. In ko ta v poletju zasije pšenično zlato, greje z ognjeno gorkoto koruznih storžev, diha z nežno poletno poltjo breskev, planote polnijo svoje zelene travnike z živopisnim rožnim svetom. Potem planote zardijo v zrelih plodovih malin… in nato Dolina vrne z nasmehom grozdnih jagod. Vzporedna življenja istega časa.

Dežela, kjer se križajo, stikajo in oddvojijo poti, ima burno preteklost. Pogosta je beseda o imenih zgodovine, o velikih in malih usodah, o življenju, ki ima vsako svoj namen, o svetih in čarnih znamenjih – teh s tišino govorečih zapisovalcih.

Toda, če je kaj, kar je do konca zaznamovalo ta košček sveta, je to njena vila rojenica – burja, ki se z vsem svojim dostojanstvom pogosto spusti med nas. Ta je Dolini dala karakter.

Vipavska dolina – premišljen načrt ali sestavljanka čudovitih naključij? Vsekakor žar, ki vrača v vračanja …