Zaključek trgatve VINAKOPER

misc1

gastrogurman ozek masilni barvno uskl

Trgatev je končana!

V kleti Vinakoper so obrali še zadnje grozdje in tako pod streho spravili letnik 2018

V največji kleti slovenske Istre se je trgatev pričela nekoliko prej kot v preteklih letih. Prvo obrane grozde so namenili osnovam za peneča vina. Že letos bodo namreč na trg poslali novo linijo penin.

Letošnji letnik je poseben tudi v količinah. Od kooperantov je klet letos odkupila 640 ton grozdja, kar predstavlja skoraj 45% več kot lani. Skupaj so tako pridelali 4.915 ton grozdja. Iz vsega grozdja bodo letos pridelali približno 3.700.000 litrov vina. Glavni enolog kleti Vinakoper, Boštjan Zidar, je povedal: »Malvazije bodo letos razveseljevale z lepimi aromatikami in eleganto zapeljivostjo, refoški so lepo obarvani, bogati in prijetno sadni. Vreme je omogočilo izredno lepo fenolno dozorelost tudi ostalim rdečim sortam tako, da se že sedaj veselimo vin letošnjega letnika«.

S kakovostjo vin so zadovoljni, saj je letošnjo trgatev zaznamovalo izredno lepo vreme skozi celotno obdobje in grozdju zagotovilo odlične pogoje za dozorevanje. Poudarjajo, da so zadovoljni tako s kvaliteto belih kot rdečih vin. Ljubitelji svežih vin se tako že veselijo mladega vina sort malvazija in refošk, ki ga v Vinakoper tradicionalno ponudijo v začetku novembra.

Trgatev so tako zaključili v dobrem mesecu dni na legi Debeli Rtič s sorto cabernet sauvignon, ki je namenjena liniji Capo d’Istria. Medtem, ko v kleti iz moštov nastaja vino, pa  se Vinakoper pripravlja na martinovanje. Letos ga bodo organizirali z društvom vinogradnikov in vinarjev slovenske Istre in k sodelovanju povabili tudi manjše pridelovalce te žlahtne kapljice.