Vonj po Istri to soboto vabi v Krkavče

misc1

gastrogurman ozek masilni barvno uskl

V Krkavčah bodo to soboto znova pripravili pristno istrsko prireditev Vonj po Istri, na kateri  boste lahko na enem mestu spoznali lokalno kulinariko, običaje, znamenitosti in še veliko več.

Krkavče, ki veljajo za eno najstarejših vasi v slovenski Istri, so poznane po svojih oljčnikih, oljarni, krkavškem kamnu, slikoviti arhitekturi, zadnja leta pa tudi po prireditvi Vonj po Istri. Slednjo bodo znova pripravili to soboto, 21. septembra.

Že od 11. ure dalje bodo ob poti, ki pelje do vaškega trga, postavljene stojnice, na katerih bodo predvsem domačini ponujali domače, skrbno pridelane in izdelane tradicionalne dobrote, ki so bile skozi celotno zgodovino vasi njen zaščitni znak. Poleg stojnic z domačimi izdelki bodo na ogled postavljene tudi t.i. tematske stojnice, na katerih bodo predstavili tradicionalne istrske običaje, istrska glasbila, oblačila in spominke, ki jih bodo izdelale pridne roke mladih krkavških gasilcev.

V sklopu prireditve bodo poleg sedem pravljičnih dogodivščin, zapakiranih v 3 vodene oglede, dodali ogled hiše Carcauec. Tako si bodo obiskovalci lahko ogledali cerkev nadangela Sv. Mihaela, vas Krkavče, istrsko hišo Vrešje, najstarejšo istrsko oljarno, krkavški kamen, istrsko govedo oziroma boškarina in proces ekološke pridelave oljčnega olja.

Ob 1r. uri pa bo na programu Kulinarična eksplozija oziroma kuharski šov z letošnjo tekmovalko  televizijskega šova MasterChef Slovenija Špelo, ki bo povezovala in ocenjevala kuharsko tekmovanje v pripravi istrskega menija, v kateremu se bodo pomerili učenci okoliških osnovnih šol.

Ob 16. uri bodo obudili star običaj oranja z boškarinom, ob 18. uri pa se bo prireditev nadaljevala  s kulturnim programom na vaškem trgu pred cerkvijo. Iz grl okoliških pevcev bodo tako zadonele istrske pesmi, folklorne skupine v šavrinskih nošah pa se bodo zavrtele v ritmu istrske glasbe. Zapeli bodo tudi En big band in Rudi Bučar.

Veliko je torej razlogov, da se v soboto odpravite v Krkavče in doživite pristnost Istre na enem mestu.

Več na: www.vonjpoistri.krkavce.si