Vinski mošt prihaja!

misc1

gastrogurman ozek masilni barvno uskl

Iz kleti Vinakoper prihaja novost. Ustekleničili so prvi mošt iz sorte rumeni muškat!

Za vinogradnika je trgatev zagotovo največji praznik, ko se narava bolj ali manj pravično odloči, poplača pridne roke, ki so se trti posvečale skozi celo leto. 

Vzporedno z opravili v vinogradih, v kleti  tiho vrejo vinski mošti, kar traja med tri do štiri tedne.

Mošt je grozdni sok, ki se z alkoholnim vrenjem ali alkoholno fermentacijo spremeni v vino. Preprosto povedano, gre za biokemijsko spremembo, ko se zaradi kvasovk sladkor v grozdju spremeni v alkohol. Po zaključeni fermentaciji iz mošta tako nastane mlado vino.

Čas, ko lahko v pitju mošta uživamo, je torej precej omejen in ga velja pravočasno izkoristiti, saj bodo morali vsi ljubitelji mošta v nasprotnem primeru čakati vse do naslednje trgatve.

Letošnja novost kleti Vinakoper je mošt v ustekleničeni obliki, kar omogoča, da se s praktičnim načinom odpiranja steklenice s to razigrano pijačo razvajamo dlje. Prepoznali ga boste po sveži, sodobni etiketi. Ponudili vam bodo grozdni sok – mošt iz sorte rumeni muškat, ki vas bo prevzel predvsem z očarljivo aromatiko in specifičnim okusom. Zaradi vsebnosti antioksidantov in vitaminov, velja mošt za zdravo pijačo, ki v jesenskih mesecih svoje mesto najde predvsem ob pečenem kostanju, odlično pa se poda tudi h kroštolam in drugim sladicam.

Od sobote, 1. septembra dalje, bo letošnji mošt na voljo v vseh prodajalnah vin kleti Vinakoper ter v prodajalnah KZ Agrarie Koper.

V  kleti bo na voljo tudi brezplačna degustacija.