VINSKE ZGODBE KOT NAVDIH ZA IMIDŽ TURISTIČNIH DESTINACIJ

misc1

gastrogurman ozek masilni barvno uskl

Vinski prvaki nove Evrope

V prvih dneh marca se bo v Zagrebu zbrala vinska smetana – 120 najboljših vinarjev, 2000 gostov in več kot 100 novinarjev z vsega sveta, letos tudi Anthony Rose, ugledno ime vinskega sveta, dopisnik slovitega Decanterja. Razlog? Četrti VINART Grand Tasting, eden najbolj prestižnih profesionalnih vinskih sejmov. Glavni cilj je predstaviti potencial, pestrost in kakovost vin t.i. Nove Evrope. Ključno sporočilo dogodka je: regija je močna samo toliko, kot je povezana. Slovenija, sicer nosilka naziva Evropska gastronomska regija 2021, je v svetu znana tudi po odličnih vinih, ki dopolnjujejo izredno gastronomsko ponudbo, v vzponu pa je tudi vinski turizem. Našo državo bo predstavljala izbrana vinska reprezentanca, v sestavi: vinarstvo Jakončič, TILIA estate-Hiša pinotov, VERUS Vineyards; Ščurek wine; Marof; P&F Jeruzalem Jeruzalem Ormož; Edi Simčič wines; Vina Štekar in Vina Erzetič.

Vinski turizem postaja tvorni del gastronomskega turizma, mnoge države pa okoli vinske zgodbe tvorijo celotno podobo turistične destinacije. Tega se zaveda tudi glavni organizator festivala VINART Grand Tasting – Sašo Špiranec (na foto). Velja za enega najbolj uglednih vinskih strokovnjakov s Hrvaške, znan tudi kot »najdražji hrvaški nos«. Pojasnjuje, da se je vinska scena v zadnjih 25 letih močno spremenila. »Leta 1995, ko sem se začel aktivno ukvarjati s to panogo, vinska scena ni niti obstajala. Ljudje niso znali našteti niti osnovnih vinskih sort. Nato pa so se spremembe odvijale rapidno, razvoj vinarstva je hiter in impresiven. Prodaja vina v buteljčnih steklenicah 0,75 l je bila v devetdesetih letih prejšnjega stoletja zanemarljiva, manj kot 10% skupne vrednosti prodaje vina, danes pa prednjači ravno buteljčno pakiranje.«

Rdeča nit letošnjega festivala je Nova Evropa (New Europe). Špiranec svoj izbor regije utemelji takole: »Nova Evropa je v svetu pogosto razumljena kot izvor poceni vin, v glavnem mednarodnih sort. No, v resnici pa je Nova Evropa zelo navdihujoč prostor, s številnimi terroirskimi vini, pogosto celo avtohtonih sort, trt, ki so specifične za določeno podnebje, povsem originalnih in unikatnih vin.« To je ključno sporočilo, ki ga želimo poslati v svet. Zato smo zbrali nekatere najboljše vinarje Nove Evrope in novinarje z vsega sveta, da se z njimi spoznajo. Obiskovalci bodo imeli na voljo 130 vinskih etiket iz 12 držav Nove Evrope, in sicer iz Slovenije, Madžarske, Hrvaške, Srbije, BiH, Romunije, Češke, Slovaške, Gruzije, Makedonije, Moldavije in Turčije. Med vini bodo na voljo Veliko Belo (Movia), Rebula (Jakončič), Renski Rizling (Protner), Mjesečar (Brkić), Blatina Carsus (Škegro), Graffiti (Bjelica), Kremen Kamen (Matalj), Ryzlink Vlašski (Gala), Takvkveri (Gotsa), Feteasca Neagra (Bala Geza), Franz Ferdinand (Markus), Ocu (Boškinac), Santa Elizabeta (Benvenuti) … in številna druga.

Prestižni vinski festival Grand VINART Tasting se že četrto leto zapored odvija v zagrebški galeriji Lauba. Na Hrvaškem je bil očiten manjko profesionalnih vinskih sejmov, ki nagovarjajo vinske strokovnjake, restavracije, someljeje, tudi končne kupce. Da bi to zapolnili, tako organizatorji, je nastal Vinart. »Že prvo leto je bil uspeh dogodka velikanski; tako velik, da nismo mogli sprejeti vseh vinarjev, ki so se želeli predstaviti – bodisi na delavnicah, bodisi na »walk-around« degustacijah. Tudi zaradi tega smo se posvetili kakovosti – tako vinarjev kot gostov, ter omejili končno število. Zagotovili smo, da imajo vsi prisotni dovolj prostora in tudi primerne pogoje za pogovore o vinskem poslu.«

Letos se udeležuje 120 vinarjev (od tega 9 slovenskih), 2000 gostov in 100 novinarjev. Gre izključno za vabljene, torej izbrane goste in vinarje, sicer je interes za udeležbo na tem prestižnem dogodku precej večji. »Celoten program je strogo nadziran in domišljen, vse s ciljem, da ne bi profesionalnega sejma spremenili v t.i. »narodno veselje« oz. nenadzorovano veseljačenje, kar je sicer pogosta usoda vinskih festivalov,« dodaja Špiranec.

Letošnji program je razkošen – uvod v festivalski del predstavlja 20 delavnic. Vse od vertikalnih degustacij najprestižnejših etiket pa do analiz vznemirljivih regij vinskega sveta. Predavajo someljeji prvaki, vinarji in vinski novinarji (več).

»Hrvaška kot vinska država ima redko svojstvo ekstremih raznolikosti vinskih stilov in sort, čeravno je geografsko majhna. Na štirih velikih vinskih regijah najdemo štiri tipe klime, vse od hladne kontinentalne do vroče mediteranske. Raznolikost in številčnost avtohtonih sort je dobra garancija prihodnosti in največja vrednost hrvaškega vinarstva,« vina države gostiteljice opiše Špiranec. Na večno vprašanje, kako se spreminja okus ljubiteljev vina in kako pristopi vinarjev, pa odgovarja, da se eni prilagajajo drugim in obratno. »Nekateri vinarji kot so Coronica, Kozlović, Benvenuti, Krajančić in Miloš, ali v Sloveniji Movia, Simčič in Burja, kupcem narekujejo trende in svoje vizije, vendar pa večina vinarjev kljub temu sledi okusu svojega občinstva in se mu prilagaja. Okus kupcev pa se spreminja skladno s svetovnimi trendi. Nekoč popularna, tako imenovana »big wines«, torej masivna vina, z veliko alkohola in pridihom hrasta, danes niso več priljubljena in vinarji to upoštevajo.« Letos bo na Vinart svoja vina predstavljal Aljoša Jakončič, ki poudarja: “V zadnjih nekaj letih opažamo, da so se slovensko hrvaški odnosi v strokovnem vinskem svetu spremenili tako, da somelierji enakovredno postavljajo tudi slovenska vina na vinske liste.”

In zgolj kot zanimivost – katera vina so osebni izbor organizatorja enega najbolj odmevnih festivalov v naši regiji? »Za poslovno večerjo bi izbral odležano ali macerirano belo vino, na pusti otok bi vzel sherry palo cortado, za romantično večerjo pa modri pinot.«

Morda je naključje, da je ravno modri pinot tudi izbrana tema Slovenije, ki nosi ljubezen v svojem imenu. Na izobraževalnih delavnicah, na katerih predava izbrana vinska stroka in, ki potekajo med 22. in 28. februarjem, kot edini med Slovenci predava uveljavljeni enolog Matjaž Lemut, TILIA Estate. Njegova tema je potencial in kreativnosti regije pri pridelavi modrega pinota – najbolj čislanega vina na svetu, ki mu nekateri pravijo kar »kralj med vini«.

Za morebitne dodatne informacije se povežite s Tonjo Blatnik, partnerko Vinart za Slovenijo: tonja.blatnik@iufc.si

Več o dogodku: https://grandtasting-vinart.com