Vino Ljubljana – 60. mednarodno ocenjevanje vin

misc1

gastrogurman ozek masilni barvno uskl

Obveščamo vas, da bo ta konec tedna, od petka do nedelje, na Gospodarskem razstavišču potekalo jubilejno, 60. Mednarodno ocenjevanje vin – Vino Ljubljana. Od 13. do 15. aprila bo 19 tujih in 24 slovenskih degustatorjev iz 15 držav ocenjevalo približno 400 vzorcev iz 22 držav. Med njimi so po nekaj letih ponovno tudi vina iz Francije, Bolgarije, Rusije, Izraela in Južnoafriške republike.

Novost med priznanji je trofeja Raul Castellani za najvišje ocenjeno vino iz Južne Amerike. Sicer pa Vino Ljubljana že tradicionalno podeljuje odličja za svetovne šampione, slovenskega šampiona, prvake vinorodnega okoliša, slovenske prvake sorte, trofeje Vinofed, Tsukamoto, zmagovalca slovenskih vinskih posebnosti ter velike zlate, zlate ter srebrne  medalje.

Mednarodno ocenjevanje vin – Vino Ljubljana sodi med 10 najstarejših ocenjevanj na svetu. Že od vsega začetka poteka pod strokovnim pokroviteljstvom najpomembnejših svetovnih organizacij, odgovornih za senzorično analizo vin. To so: OIV – Mednarodna organizacija za trto in vino iz Pariza, Francija (od leta 1955), UIE – Mednarodna zveza enologov iz Pariza, Francija (od leta 1980) ter VINOFED – Svetovna federacija vinskih ocenjevanj (od leta 1994, od njene ustanovitve; ljubljansko ocenjevanje je dobilo celo prvo predsedstvo te organizacije za tri leta in stalno članstvo).

Ekipo Vino Ljubljana vodi Matjaž Kovačič, predsednik ocenjevanja je Iztok Klenar, strokovni mednarodni okvir pa predstavljata Carol Cliché za VINOFED ter Fedor Malik, delegat OIV iz Pariza.

 


Več si preberite na:  http://www.vinoljubljana.si/ocenjevanje-vin


 

Novost med priznanji je trofeja Raul Castellani za najvišje ocenjeno vino iz Južne Amerike. Sicer pa Vino Ljubljana že tradicionalno podeljuje odličja za svetovne šampione, slovenskega šampiona, prvake vinorodnega okoliša, slovenske prvake sorte, trofeje Vinofed, Tsukamoto, zmagovalca slovenskih vinskih posebnosti ter velike zlate, zlate ter srebrne medalje.

Trofeja Tsukamoto (2006– ) za najvišje ocenjeno rdeče vino nosi ime po dr. Toshihiku Tsukamotu kot dolgoletnemu degustatorju Mednarodnega ocenjevanja vin – Vino Ljubljana, ki ima v svoji domovini skupaj s svojo družino oziroma podjetjem Lumiere S.A. izjemne zasluge ne le pri promociji slovenskih vin, ampak tudi Slovenije nasploh.

Iz zgodovine

Posebej znani in uspešni so bili ljubljanski sejmi ilirskih vin od leta 1811 in obrtniški sejmi. Januarja 1921 so v Ljubljani ustanovili Ljubljanski velesejem, ki je bil prvi te vrste na Balkanu. Kot eden med ustanovitelji Mednarodne zveze sejmov (UFI) so se v njem vse do leta 1941 zvrstili najrazličnejši sejmi, razstave in druge prireditve, ki so povezovale Ljubljano s svetom in pospeševale blagovno menjavo. Tako na primer beremo, da je pod naslovom Ljubljana v jeseni, od 2. do 11. septembra 1939 potekala kmetijska razstava, katere razstavni program je vključeval »semenogojstvo, zelenjad, sadje, cvetje, čebele in med, mlečne izdelke, vino, gobe, koze in ovce, perutnino, golobe, kunce, ribogojstvo in zdravilna zelišča«.

Leta 1954 je bila na pobudo slovenskega gospodarstva in trgovinske zbornice ponovno ustanovljena profesionalna organizacija za prirejanje sejmov in razstav, ki jo danes poznamo kot Gospodarsko razstavišče. Prva mednarodna prireditev Vino Ljubljana, ki je združevala vinski sejem in ocenjevanje, izhaja prav od tedaj. Ob 25-letnici Gospodarskega razstavišča so zapisali, da je prireditev vinogradniško-vinarski sejem, ki vsebuje mednarodno ocenjevanje vin, alkoholnih in brezalkoholnih pijač, razstavo vin, alkoholnih pijač, piva in brezalkoholnih pijač, razstavo sirov, razstavo strojev, opreme in reprodukcijskega materiala za vinogradništvo in vinarstvo ter proizvodnjo alkoholnih in brezalkoholnih pijač, vina in piva ter razstavo gostinske opreme. Mednarodno ocenjevanje vin, alkoholnih in brezalkoholnih pijač so opisali kot nekakšno »svetovno prvenstvo«, na katerem jih ocenjujejo mednarodne komisije, sestavljene iz priznanih strokovnjakov iz vsega sveta.

Leta 2004 smo praznovali 50-letnico Mednarodnega ocenjevanja vin – Vino Ljubljana. Prireditev je neprekinjeno potekala vse do leta 2009. Gospodarsko razstavišče jo je brez mednarodnega ocenjevanja alkoholnih pijač ponovno obudilo leta 2014.

Najstarejše tuje vino, ovrednoteno kdaj koli v Ljubljani, je bilo vino iz leta 1885 iz Španije, ki je bilo poslano na ljubljansko ocenjevanje leta 1969.

O vinu Ljubljana

Ghislain K. Laflamme, predsednik Vinofeda
Organizacija Mednarodnega ocenjevanja vin – Vino Ljubljana je ena najučinkovitejših, kar jih poznam. Kot opazovalec iz Vinofeda sem impresioniran nad trudom, ki so ga vložili organizatorji, da je vse potekalo v znamenju integritete, objektivnosti in ustrezne formalnosti. Zmagovalni vzorci so izbrani na podlagi zahtev OIV, celotno ocenjevanje pa preverjajo predstavniki OIV in Vinofeda, tako da je kupec lahko prepričan, da so vina, ki so dobila medaljo, res vredna tega pečata kakovosti. Ekipa Vino Ljubljana je na ta dosežek lahko ponosna. Vino Ljubljana je najstarejše vinsko ocenjevanje na svetu in je na dobri poti, da postane najboljše na mednarodni ravni glede na dobro izbiro mednarodnih ocenjevalcev in število sodelujočih držav.

Guido Baldeschi, OIV, vodja oddelka za enologijo in metode analiz, 2016, 2017
To mednarodno ocenjevanje leto za letom potrjuje svojo izjemno profesionalnost, hkrati pa je zelo gostoljubno in prijazno. Organizacija je preprosto izvrstna: sprejem ocenjevalcev in profesionalnost vseh ljudi, vključenih v prireditev. Kaj lahko povem o vinih? Po mojem mnenju je kakovost vzorcev zelo visoka, verjetno zaradi preteklih letnikov (2016 in 2015), ki sta bila v povprečju zelo dobra po celi Evropi. Vino Ljubljana dokazuje, da imajo dandanes ljubitelji vina in potrošniki veliko izbiro različnih pokrajin in vinorodnih področij, ker lahko najdejo visoko kakovost v vsakem kotičku sveta.

Zoltan Zilai, podpredsednik Vinofeda, 2017
Vedno je razburljivo in častno biti sodnik na najstarejšem mednarodnem ocenjevanju vin v Evropi. Vino Ljubljana je član Vinofeda, Svetovne zveze velikih mednarodnih tekmovanj vina in žganih pijač. Kot pooblaščeni strokovnjak Vinofeda sem bil 2017 povabljen, da naredim strokovno oceno tekmovanja. Z zadovoljstvom sem opazil, da so organizatorji tekmovanja tako kot v prejšnjih letih natančno upoštevali predpise. Ocenjevanje in izbiranje vin iz 19 držav je potekalo strokovno. Komisije so bile disciplinirane. Prizorišče in strokovni pogoji za izvedbo ocenjevanja so ponovno opravičili tradicijo in mednarodni ugled te prireditve. Čestitke slovenskim kolegom!

John Salvi, Velika Britanija, degustator, 2017
Pogoji za degustacijo so bili odlični. Velika, hladna in dobro osvetljena dvorana, dolge mize … Imeli smo pet degustacijskih kozarcev. Vsi pljuvalniki, prigrizki, mineralne vode in papirnati prtički so bili na mestu. Vsak je imel tudi posebno prenosno svetilko. V vsakem od prvi dveh dni smo okusili 36 vin in zadnji dan 16 vin, ki jim je sledil izbor svetovnih prvakov vina, kar pomeni, da vsi člani vseh komisij ocenijo vse dobitnike zlate medalje v vsaki od petih kategorij in izberejo zmagovalca z največjih številom glasov za prvo mesto. Ker je bilo na vsakem ocenjevanju 30 degustatorjev in so razdelili sveže kozarce za vsakega potencialnega prvaka, smo za ta del ocenjevanja porabili okoli 700 kozarcev …

 


Več si preberite na: http://www.vinoljubljana.si