VINAKOPER Kozarec sonca – MAJ 2018

misc1

gastrogurman ozek masilni barvno uskl

ZLATI LESK KLETI VINAKOPER

V zadnjem mesecu je naša klet na vinskih ocenjevanjih s svojimi vini dosegla izjemen uspeh. Refošk iz linije Capo d’Istria 2011 je na ocenjevanju Vino Ljubljana, ki velja za eno od najstarejših vinskih ocenjevanj na svetu, postal prvak sorte. Poleg tega laskavega naziva smo na ocenjevanju Vinistra za omenjeno sorto prejeli še tri zlate medalje. Zlati lesk so prejeli Capris refošk 2015, Refošk Rex Fuscus 2017 in Refošk Koper 2017.

V kleti se medalj zelo veselimo, saj so potrditev za dobro dosedanje delo, spodbuda za sorto in dokaz več, da je pravi refošk doma prav v slovenski Istri, ki velja za Deželo refoška.

In prav mesec maj je posvečen tej najpomembnejši istrski rdeči sorti. Med 18. in 20. majem bo v Marezigah že 46. Praznik refoška in slovenske Istre, katerega vsa leta podpiramo tudi mi.

 

VINA MESECA »MUŠKAT & ROSÉ«

Rumeni muškat je sijoče zlate barve z intenzivno cvetico, kjer najdemo arome agrumov in muškatni orešček. Na okusu je prijetno in sveže, vsekakor vino, odlično za aperitiv in druženje.

Rosé iz Refoška spremlja svetlo roza barva s češnjevo rdečimi odtenki. Prijetna nota rdečega sadja nam že na nosu pove, da smo pred izredno sadnim vinom. Svež karakter mu daje prijetno pitnost z okusi malin, češenj in rdečega ribeza.

Penina Capris Rosé je iskrive, intenzivno češnjevo-rožnate barve. V aromi nas očara prijeten vonj češenj, gozdnih jagod in drugega rdečega sadja. V ustih je penina razigrana, z mehkimi mehurčki, vsekakor fantastičen aperitiv.

Degustacije Muškata & Rosé-jev potekajo v maloprodajah v Kopru, Ljubljani in Celju vsak četrtek, petek in soboto v maju 2018.

KULINARIKA & VINO

Recepti pod taktirko chefa

Tunin tartar & Capris penina Rosé

Sestavine za 4 osebe:
• 
600 g sveže tunine (globoko zamrznjene)
• 6 kaper
• 4 slani inčuni
• Peteršilj
• Šalotka
• Oljčno olje
• Balzamični kis
• Dijonska gorčica
• Sol
• Beli poper v zrnu

Kvalitetno, zelo svežo in globoko zamrznjeno tuno odtalimo v hladni vodi. File očistimo in narežemo na kocke velikosti 5×5 mm. V tunino dodamo vse sestavine in premešamo: 6 kaper, 4 slane inčune, 2 žlički narezanega peteršilja, 2 žlički drobno sesekljane šalotke, 4 žlice ekstra deviškega oljčnega olja, 2 žlici balzamičnega kisa, 2 žlički dijonske gorčice ter solimo in popramo po želji. Vse skupaj dvakrat dobro premešamo. Nato zavijemo zelo tesno v folijo (s čim manj zraka) in pustimo odležati vsaj 2 uri v hladilniku. Tunin tartar postrežemo z maslom in toplim kruhom.

Za popolno kombinacijo nazdravite s Capris penino Rosé!

OBIŠČITE NAS TUDI NA:

11. 5. – 13. 5. 2018: Vinistra, Poreč, Hrvaška
18. 5. – 20. 5. 2018: Praznik Refoška, Marezige, Slovenija
26. 5. 2018: Od vinarja do oljkarja, Slovenska Istra, Slovenija